Op 2 september 2016 heeft de staatssecretaris van VWS de NZa gevraagd om een onderzoek uit te voeren naar de herijking van de tarieven van zorgzwaartepakketten (zzp’s) in de langdurige zorg. De hoogte van de huidige tarieven is vastgesteld bij de invoering van de zzp-systematiek in 2009 en is gebaseerd op onderzoek uit 2004. Sinds de invoering van de bekostiging op basis van zzp’s is de praktijk van de zorg echter sterk veranderd. Zo is per 1 januari 2015 de Wet langdurige zorg (Wlz) in werking getreden. Daarnaast is ook de praktijk van de zorgverlening zelf veranderd. Herijking van de zzp-tarieven is dan ook noodzakelijk om de tarieven meer aan te laten sluiten bij de huidige praktijk. Het onderzoek naar de herijking van de tarieven vindt in 2 fasen plaats.

Kostenonderzoek langdurige zorg

Fase 1 bestaat uit het scheppen van inzicht in de gemiddelde kostprijs per prestatie. De NZa heeft KPMG de opdracht gegeven onderzoek te doen naar de verdeling van de kosten in 2016 voor vrijwel alle Wlz-prestaties en de drie prestaties eerstelijnsverblijf. Ruim 680 aanbieders van ouderenzorg, gehandicaptenzorg en langdurige geestelijke gezondheidszorg hebben in 2017 informatie over kosten van Wlz-zorg, inzet van personeel en productie aangeleverd. Op basis van deze gegevens zijn de kostprijzen berekend voor vrijwel alle Wlz-prestaties en de drie prestaties eerstelijnsverblijf. De resultaten zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de NZa en de koepels Actiz, BTN, VGN en GGz Nederland. Op 25 januari 2018 heeft KPMG het eindrapport gepubliceerd. Hiermee is de eerste fase van het kostenonderzoek afgerond.

Benchmark

Naast het eindrapport heeft KPMG samen met de koepels en een aantal zorgaanbieders een benchmark ontwikkeld. Deze benchmark geeft zorgaanbieders inzicht in de voor hun instelling berekende kostprijzen. Door middel van een online interactieve omgeving zijn zorgaanbieders in staat de eigen kostprijzen te vergelijken met andere zorgaanbieders op basis van onder meer de omzetgrootte, het aandeel mensen dat niet in loondienst is (PNIL) of het aanbieden van verblijfszorg. De benchmark is beschikbaar voor alle zorgaanbieders die informatie aan KPMG hebben aangeleverd in het kader van het kostprijsonderzoek.

Tarieven 2019

De kostenprijzen worden gebruikt om de nieuwe zzp-tarieven voor 2019 te berekenen. Dat is fase 2 van het onderzoek. De resultaten van fase 1 worden geanalyseerd, waarbij de NZa ook normatieve elementen als kwaliteit en doelmatigheid zal meewegen. Op die manier kan worden vastgesteld welk tarief nodig is om passende zorg van goede kwaliteit te kunnen leveren. De nieuwe zzp-tarieven 2019 worden naar verwachting medio 2018 vastgesteld. Zorgaanbieders die willen meedenken over het tot stand komen van de zzp-tarieven, kunnen zich bij de NZa of hun eigen brancheorganisatie aanmelden.

Vragen

Heeft u vragen over het kostenonderzoek, de benchmark of de zzp-tarieven in de langdurige zorg, neemt u dan contact op met de experts van de Marktgroep Zorg van Nysingh, die u hierover kunnen adviseren.