Een zaak beperkt zich niet altijd tot één rechtsgebied. Wij dus ook niet.

Bescherming Design en Fashion

Niet voor alle soorten bescherming is een registratie vereist. Auteursrechtelijk bescherming ontstaat automatisch door het maken van het ontwerp. Daar hoef je niets voor te doen. Ontwerpen op het gebied van design en fashion worden vaak beschermd door het auteursrecht. Om hier later met succes een beroep op te kunnen doen, is het echter wel belangrijk om je toekomstige bewijspositie veilig te stellen. Dit doe je door vast te leggen wat, door wie, wanneer is ontworpen. Het is dan ook raadzaam om alle ontwerptekeningen te bewaren en deze door een onafhankelijke partij te laten dateren. Er zijn verschillende partijen die tegen een beperkte vergoeding stukken officieel dateren. Wij kunnen je daarover desgewenst nader informeren.

Ontwerpen van design en fashion kunnen vaak ook modelrechtelijk worden beschermd. Het modelrecht beschermt de vormgeving van voorwerpen, maar bijvoorbeeld ook dessins. Er bestaat een gratis modelrecht dat zonder registratie drie jaar modelrechtelijke bescherming biedt, maar om hierop aanspraak te kunnen maken is wel de registratie van het ontwerp vereist. Het is belangrijk om dit op tijd te doen bij het BBIE (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom) of het OHIM (Office for Harmonization in the Internal Market) omdat ontwerpen alleen kunnen worden geregistreerd als zij nog ‘nieuw’ zijn. Als ontwerpen al een tijd beschikbaar zijn voor het publiek, dan kunnen zij dus niet meer als model worden geregistreerd. Het verdient daarom aanbeveling om een nieuw model/dessin geheim te houden totdat je deze bescherming hebt aangevraagd.

Sommige (onderdelen van) ontwerpen kunnen octrooirechtelijk worden beschermd. Het moet dan gaan om ‘technische oplossingen’, die nieuw en inventief zijn. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw soort rits in kleding. Net zoals bij modelrechtelijke bescherming is ‘nieuwheid’ een belangrijke vereiste. Als je jouw ontwerp octrooirechtelijk zou willen beschermen, dan moet je ervoor zorgen dat je het ontwerp geheim houdt totdat je octrooirechten hebt aangevraagd.

Waarschijnlijk gebruik je een merknaam en/of een logo om je ontwerpen aan de man te brengen. Om een beroep te kunnen doen op merkenrechtelijke bescherming, moet je merk en/of logo worden geregistreerd. Voordat je een merk en/of logo gaat registeren en gebruiken, is het verstandig om onderzoek te laten doen naar mogelijke oudere, conflicterende merken en handelsnamen van derden. Zo voorkom je dat je je merk moet wijzigen terwijl je daarin al geïnvesteerd hebt. Wist je trouwens dat bijvoorbeeld de vorm van een product of een herkenbaar stiksel op de achterzak van een jeans ook een merk kan zijn?

Tot slot is het belangrijk om erover na te denken aan wie de rechten op een ontwerp van design en fashion toebehoren. Dit is vaak ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. Het is daarom belangrijk om je daarover goed te laten informeren en daarover vervolgens goede afspraken te maken met je relaties. Hierdoor wordt voorkomen dat je over rechten denkt te beschikken die je eigenlijk niet hebt, of dat anderen er vandoor gaan met ‘jouw’ rechten.

Wil je meer weten over de bescherming van design en fashion? Neem dan vooral contact op met één van onze specialisten van het Team Intellectuele Eigendom.