Online cursusreeks Grondzaken onder de Omgevingswet

donderdag 14 maart 2024 13:30 uur - 15:00 uur

Voor wie

Juristen en beleidsmedewerkers bij overheden (waterschappen, provincies, gemeenten en andere (semi-)overheden), taxateurs, rentmeesters en andere professionals die actief zijn op het gebied van grondverwerving.

Kosten

€ 595,- of € 195,- per cursusdeel

Graag nodigen wij u uit voor de 4-delige online cursusreeks ‘Grondzaken onder de Omgevingswet’. Wegens groot succes in 2020, bieden wij u deze cursusreeks nu opnieuw en geactualiseerd aan.

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 is er veel veranderd op het gebied van grondverwerving. Tijdens deze cursusreeks wordt u bijgepraat over alle veranderingen. De specialisten gaan daarbij in op de wetswijzigingen en andere voor u relevante informatie, zoals de eerste ervaringen in de praktijk. Na het volgen van deze 4-delige cursusreeks bent u in korte tijd goed geïnformeerd. Ieder cursusdeel duurt 1,5 uur: eerst een uur cursus en in het laatste half uur is er alle ruimte om uw vragen aan onze experts te stellen en ervaringen met elkaar te delen.

 

Doelgroep
Juristen en beleidsmedewerkers bij overheden (waterschappen, provincies, gemeenten en andere (semi-)overheden), taxateurs, rentmeesters en andere professionals die actief zijn op het gebied van grondverwerving.

 

Programma
Het programma ziet er als volgt uit:

 • 5 maart 2024 van 13:30 tot 15:00 uur
  Onteigenen onder de Omgevingswet door Carola van Andel
  De onteigeningsprocedure is in het kader van de Omgevingswet volledig op de schop gegaan. Carola van Andel staat uitgebreid stil bij hoe deze nieuwe procedure er sinds dit jaar uitziet. Nieuwe verzoeken worden immers niet meer door de Kroon getoetst, maar het bestuursorgaan dat het aangaat dient een beschikking te nemen. Aan bod komt onder andere de inhoud van de beschikking, de bekrachtigingsprocedure, de rechtsbescherming en de doorlooptijden.

 

 • 7 maart 2024 van 13:30 tot 15:00 uur
  Gedoogplichten en Voorkeursrechten onder de Omgevingswet door Jessica de Roos
  Onder het oude regime bestond er een ‘lappendeken’ van wettelijke grondslagen en procedures tot oplegging, rechtsbescherming en schadevergoeding bij gedoogplichten. Onder het stelsel van de Omgevingswet zijn er nog drie categorieën over. Jessica de Roos loopt deze varianten met u door, waarbij de nadruk met name zal liggen op de gedoogplichtbeschikking. Hoe gaat het aanvragen hiervan praktisch in zijn werk? Ook worden de voorkeursrechten onder de Omgevingswet in dit cursusdeel uitgelicht. Wat is er veranderd sinds 1 januari 2024 en waar moet u op letten?

 

 • 14 maart 2024 van 13:30 tot 15:00 uur
  Kostenverhaal onder de Omgevingswet door Carola van Andel
  De Aanvullingswet grondeigendom leidt tot aanzienlijke wijzigingen voor kostenverhaal. Een koppeling met nieuwe instrumenten, andere grondslagen en aangepaste procedurele vereisten en termijnen. Carola van Andel vertelt u hoe hiermee om te gaan en ook met de verschillen tussen ‘gewone’ en organische gebiedsontwikkeling.

 

 • 21 maart 2024 van 10:00 tot 11:30 uur
  Nadeelcompensatie en planschade onder de Omgevingswet door Bas ten Kate
  Ook de regels over planschade en nadeelcompensatie gaan flink veranderen. Die verandering gaat veel verder dan een aanpassing van het oude systeem aan het nieuwe omgevingsrecht. Bas ten Kate neemt u mee in de nieuwe regelgeving met de wijzigingen op een rij, voorzien van een toelichting en een kritische noot. Is het nieuwe systeem rechtvaardiger dan het oude?

 

Kosten en aanmelden voor de cursusreeks
De kosten voor deelname bedragen voor de gehele reeks € 595,- exclusief btw. De cursusdelen kunt u ook los volgen voor € 195,- exclusief btw per cursusonderdeel. U kunt zich via de aanmeldknop bovenaan deze pagina opgeven voor de cursusreeks Grondzaken en de Omgevingswet.

 

Kosten en en aanmelden per cursusdeel
Wilt u deelnemen aan één of slechts een aantal cursusdelen? U kunt zich aanmelden door voor elk cursusdeel afzonderlijk in te schrijven.


Vanaf uw eigen werkplek
De online leergang wordt gegeven via het programma Webex en is te volgen via uw computer, tablet of smartphone. Na uw aanmelding ontvangt u hier meer informatie over. U kunt via de chat vragen stellen. Zo ontvangt u, met een investering van één uur per cursusdeel, informatie die u direct kunt gebruiken.

 

Opleidingspunten
De cursus wordt voor 1 PE-punt per onderdeel aangemeld bij NVR, NRVT, registers DOBS en het LRGD.
Op het inschrijfformulier kunt u aangeven of u hiervan gebruik wilt maken.

 

Indien u de cursus niet live kunt bijwonen, kunnen wij u helaas geen bewijs van deelname verstrekken voor het registreren van het/de opleidingspunt(en). Met de terugkijklink kunt u de cursus(sen) waarvoor u zich heeft opgegeven wel terugkijken op een moment dat het u uitkomt.

 

Presentatie, terugkijklink en evaluatie
Na afloop van ieder cursusdeel ontvangt u de presentatie en de terugkijklink als naslagwerk. Daarnaast ontvangt u een evaluatieformulier. Wij stellen het zeer op prijs als u het evaluatieformulier invult. Uw antwoorden helpen ons bij het verbeteren van onze cursussen.

 

N.B.: Indien u de cursus niet live kunt bijwonen, kunnen wij u helaas geen bewijs van deelname verstrekken voor het registreren van het/de opleidingspunt(en). Met de terugkijklink kunt u de cursus(sen) waarvoor u zich heeft opgegeven wel terugkijken op een moment dat het u uitkomt.

 

Vragen
Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar macy.groenendaal@nysingh.nl.

Sprekers

Carola van Andel

Advocaat, Partner

Jessica de Roos

Advocaat, Partner

Bas ten Kate

Advocaat, Partner
Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors