Overige data
Voor wie
Deze cursus is met name interessant voor juristen en andere professionals die werkzaam zijn bij overheidsinstanties en betrokken zijn bij de vraagstukken rondom overheidsoptreden ten aanzien van veelschrijvers.
Opleidingspunten
1
Kosten
€ 449,- excl. BTW
De overheid moet in principe altijd op brieven of klachten van burgers reageren. Maar wat als het (veel)schrijven van een burger onevenredig veel inspanning vergt van een overheidsinstantie? En wat als één van de eigen medewerkers van een overheidsinstantie veelvuldig vragen stelt of commentaar levert?
De overheid spant zich in om dienstbaar te zijn en aandacht te hebben voor de belangen van haar burgers. Daarbij spelen tijdige en correcte informatieverschaffing en conflicten praktisch oplossen een grote rol. Wanneer burgers het niet eens zijn met een overheidsbeslissing, mogen zij daartegen opkomen. Hetzelfde geldt voor medewerkers van overheden. Binnen het bestuurs- en civielrecht bestaan daarvoor legio mogelijkheden.
Wij nodigen u daarom graag uit voor een cursus die specifiek gericht is op de maatregelen die de overheid kan nemen tegen de genoemde veelschrijvers. Tijdens deze cursus krijgt u inzicht in de verschillende civielrechtelijke en bestuurlijke maatregelen die gehanteerd kunnen worden en welke voor- en nadelen deze hebben.
Op 22 en 29 februari verzorgen Carola van Andel en Wilco Nieuwenhuis de online cursus ‘Hoe om te gaan met veelschrijvers?’ Carola is als advocaat regelmatig betrokken bij kwesties op het gebied van veelschrijvers bij overheden, daarnaast is ze thuis in het privacyrecht en de AVG. Wilco is thuis in het arbeidsrecht bij de overheid. Hij adviseert (en procedeert) in situaties waarin medewerkers veelvuldig verzoeken of klachten indienen. Carola en Wilco verzorgen regelmatig (incompany)cursussen over bestuursrechtelijke en civielrechtelijke onderwerpen.
Onderwerpen
Deze cursus bestaat uit twee delen.
Deel 1 | 22 februari 2024 | 11.00 – 12.30 uur
Docent: Carola van Andel.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Welke bestuurlijke communicatiebeperkende maatregelen zijn er?
- Kan de overheid een communicatiebeperkende maatregel opleggen wegens (dreigend) onrechtmatig handelen?
- In hoeverre kan de verwijdering van onrechtmatige uitlatingen op sociale media gevorderd worden?
Deel 2 | 29 februari 2024 | 11.00 – 12.30 uur
Docent: Wilco Nieuwenhuis.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Kan een medewerker worden beperkt in het recht om te klagen en het vragen om informatie? Hoe?
- Wat kan of moet de werkgever doen als het gedrag van de medewerker spanningen veroorzaakt?
- Onder welke omstandigheden is ontslag gerechtvaardigd?
Wij gaan in op relevante jurisprudentie en bieden u handvatten door middel van praktijkvoorbeelden.
Kosten en aanmelden
De kosten voor deelname bedragen € 449,- per persoon, exclusief btw. U ontvangt een factuur op het door u opgegeven factuuradres. Deze factuur dient voor aanvang van de online cursus voldaan te zijn.
Meer informatie
Voor vragen over dit evenement en/of uw deelname kunt u contact opnemen met Marit Gorissen. Zij helpt u graag verder.