Webinar arbeidsrecht | Ontslagbescherming stichtingsbestuurder verdwenen

Op dinsdag 6 juli 2021 heeft Allard Bekius het maandelijkse webinar ‘Actualiteiten Arbeidsrecht’ gegeven. Daarin is onder andere de ontslagbescherming van de stichtingsbestuurder aan de orde gekomen.

Ontslagbescherming

Tot voor kort had een bestuurder van een stichting dezelfde preventieve ontslagbescherming als een “gewone” werknemer. Eenzijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst kon alleen via de rechter of UWV. Daarmee verschilde de rechtspositie van de stichtingsbestuurder met die van de bestuurder van een B.V.
Voor ontslag van een bestuurder van een B.V. is een besluit van de aandeelhouder(s) voldoende. Voor het ontslag is wel een redelijke grond vereist. Als de bestuurder zich daar niet in kan vinden kan hij pas achteraf naar de rechter stappen. Herstel van de arbeidsovereenkomst is daarbij niet mogelijk.

Wet bestuur en toezicht rechtspersonen

Per 1 juli 2021 is de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen in werking getreden. Door de inwerkingtreding is de ontslagbescherming van de bestuurder van een stichting verdwenen. Vanaf dat moment is het orgaan dat bevoegd is de arbeidsovereenkomst aan te gaan met een bestuurder van een stichting, ook bevoegd tot ontslag. Er geldt dus geen preventieve toets meer door de rechter. Herstel van de arbeidsovereenkomst is, net zoals bij de bestuurder van een B.V., niet mogelijk.

 

 

Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content