Aanzegging ontruiming
De verhuurder moet de huurder eerst schriftelijk de ontruiming aanzeggen tegen een tijdstip dat niet mag vallen vóór het tijdstip waarop de huurovereenkomst eindigt. Vaak gebeurt dat gelijktijdig met de opzegging van de huurovereenkomst.
Ontruimingsbescherming
De huurder geniet in principe automatisch ontruimingsbescherming gedurende twee maanden na het tijdstip waartegen schriftelijk ontruiming is aangezegd. Pas aan het eind van deze tweemaandentermijn hoeft hij te ontruimen.
Verlenging ontruimingsbescherming
Binnen de hiervoor genoemde termijn van twee maanden kan de huurder zich tot de rechter wenden met het verzoek om de termijn te verlengen. Als een huurder dat doet, hoeft hij niet te ontruimen totdat op zijn verzoek is beslist. De rechter kan deze termijn verlengen tot maximaal één jaar. Deze termijn kan op verzoek van de huurder nog tweemaal telkens met maximaal één jaar worden verlengd.
De rechter gaat over tot verlenging van de ontruimingsbescherming wanneer de belangen van de huurder bij voortzetting van de huurovereenkomst zwaarder wegen dan de belangen van de verhuurder bij beëindiging daarvan.
Niet iedere huurder heeft recht op ontruimingsbescherming
Als de huurder zelf de huurovereenkomst heeft opgezegd, uitdrukkelijk in de beëindiging daarvan heeft toegestemd, of is veroordeeld tot ontruiming wegens niet nakoming van zijn verplichtingen, ontstaat bij het eindigen van de huur direct een ontruimingsverplichting. De ontruiming hoeft dan ook niet te worden aangezegd.
Advocaten huurrecht
Heeft u vragen? De huurrecht advocaten van Nysingh kunnen u adviseren over de rechtsfiguur ‘ontruimingsbescherming’, de opzegging van een huurovereenkomst en de noodzaak tot het aanzeggen van de ontruiming. Ook kunnen wij u bijstaan indien uw huurder een verzoek tot verlenging van zijn ontruimingsbescherming heeft ingediend.