Hypotheekrecht

Het hypotheekrecht is een zogenoemd zekerheidsrecht. Het houdt in dat een persoon of onderneming die geld leent, registergoederen (onroerend goed, schepen of vliegtuigen) in onderpand geeft aan de schuldeiser. Komt de schuldenaar de afgesproken verplichtingen niet na? Dan heeft de schuldeiser het recht om het registergoed openbaar te verkopen. Daarmee heeft deze de zekerheid dat hij het geld ook daadwerkelijk terugkrijgt.

Hypotheken

Het meest bekende voorbeeld van een hypotheek is het geval dat een bank de aankoop van een pand financiert en daarvoor een hypotheekrecht bedingt. Maar ook andere verplichtingen kunnen door een hypotheekrecht worden versterkt. Zo kan een hypotheekrecht bijvoorbeeld ook op toekomstige vordering worden gevestigd.

 

Hypotheekrechten moeten door een notaris in een akte worden vastgelegd. Deze akte moet worden ingeschreven bij het Kadaster. Op die manier weten andere partijen ook dat er een hypotheekrecht op het betreffende registergoed rust.

 

Het hypotheekrecht is een sterk recht. Schuldeisers (hypotheekhouders genoemd) hebben in dan ook een aantal vergaande rechten. Zo hebben zij het recht van parate executie: zij mogen bij een betalingsachterstand het registergoed openbaar verkopen, zonder dat daarvoor een rechterlijk uitspraak nodig is. En in een surseance of faillissement bekleden hypotheekhouders een bijzondere positie, die van separatist. Zij mogen zich op het registergoed verhalen alsof er geen faillissement of surseance is.

Hypotheekrecht

Onze notarissen hypotheekrecht

Het hypotheekrecht is een complex rechtsgebied. Het onderhandelen over de voorwaarden vraagt dan ook om specialistische kennis, net als het vestigen en uitwinnen van hypotheekrechten.

 

De specialisten van Nysingh zijn thuis in het hypotheekrecht en andere zekerheidsrechten. Onze advocaten en notarissen adviseren veelvuldig over de mogelijkheden van het hypotheekrecht in zakelijke verhoudingen. Daarnaast begeleiden wij geregeld de openbare verkoop (executieverkoop) op basis van hypotheken.

 

Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors