ICT in de zorg

Zorginstellingen moeten aan steeds meer verplichtingen voldoen. Bij veel van die verplichtingen is de inzet van ICT onontkoombaar. Daarnaast worden ICT-toepassingen en ‘big data’ ook steeds vaker ingezet om de zorg beter en efficiënter te maken. Het inzetten van nieuwe technologie biedt grote voordelen, maar levert ook risico’s op, waarover voorafgaand aan de inzet goed moet worden nagedacht. Nysingh denkt graag met u mee.

Heeft u een geschil met een leverancier van ICT-middelen? Wij helpen u graag verder.

Jasper Scholtens

Advocaat

ICT-oplossingen in de zorg

Veel ICT-toepassingen in de zorg worden ingezet om aan (wettelijke) verplichtingen te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de verplichting voor zorginstellingen om patiënten en cliënten elektronisch inzage in en een afschrift van het eigen dossier te verstrekken.

 

Daarnaast wordt ICT op steeds grotere schaal ingezet om de zorg beter, efficiënter en betrouwbaarder te maken. Door het inzetten van nieuwe technologie zoals medische apps, slimme horloges en patiëntenportalen kunnen patiënten en cliënten steeds beter bij het zorgproces worden betrokken.

 

Ook het gebruik van ‘big data’ neemt binnen de zorg steeds grotere vormen aan. De goede beschikbaarheid van elektronische gegevens kan, in combinatie met de dalende kosten van rekenkracht, gebruikt worden voor initiatieven om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de kosten te verlagen.

Juridisch advies, begeleiding en geschillenbeslechting

De specialisten van Nysingh helpen u strategische keuzes te maken bij het contracteren met leveranciers van ICT-systemen, zoals EPD’s, voorschrijfsystemen voor medicatie, maar ook van RIS/PACS oplossingen of een nieuwe telefooncentrale. Omdat wij daarbij putten uit onze ervaring met eerdere trajecten herkennen wij de valkuilen bij dergelijke onderhandelingstrajecten als geen ander. Ook bij zaken als contract- en licentiebeheer en audits denken we graag met u mee.

 

Ontstaat er onverhoopt een geschil? Bijvoorbeeld met een leverancier tijdens de implementatie van een kritiek systeem? Dan begeleiden we u bij het oplossen daarvan. Omdat procederen bij ICT-geschillen vaak het probleem niet oplost, proberen we een procedure in veel gevallen te vermijden. Soms is er echter geen andere mogelijkheid. In dat geval hebben wij ruime ervaring met procedures bij de voorzieningenrechter, rechtbank en gerechtshof, maar ook met arbitrages bij de Stichting Geschillen Oplossing Automatisering (SGOA), het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) en de International Chamber of Commerce (ICC).

Advocaten ICT in de zorg

De snel veranderende wereld van ICT-technologie in de zorg vraagt om specialistische kennis. De Marktgroep Zorg van Nysingh is volledig gericht op de Zorg en Life Sciences-sector. Onze specialisten kennen de markt, de spelregels en de spelers. Neem voor vrijblijvend advies contact op met een van onze specialisten. Wij helpen u graag.

Contact
Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors