Merkenrecht

Het merkenrecht ziet op de bescherming van uw merk: het teken om uw product of dienst te onderscheiden van andere producten of diensten. Dit kan een woord of een slogan zijn, een logo, een letter of een cijfer, maar ook een geur of een kleur. Ook de vorm of verpakking van een product of zelfs een imago kan zo’n teken zijn. Nysingh helpt u graag bij de bescherming van uw merk.

Ik adviseer u graag op het moment dat iemand inbreuk op uw merkrecht maakt.

Tjibbe Fokkens

Advocaat

De bescherming van merken

Om een beroep te kunnen doen op merkenrechtelijke bescherming, moet u uw merk deponeren in een merkenregister. Dit kan voor bescherming binnen de Benelux bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Voor bescherming binnen de EU registreert u uw merk bij het European Union Intellectual Property Office. Voor wereldwijde bescherming deponeert u het bij de World Intellectual Property Organisation (WIPO) in Genève.

 

Om een merk te kunnen registreren moet het voldoende onderscheidend zijn. Dat betekent dat het herkenbaar afkomstig moet zijn van uw onderneming. Hoe groter het onderscheidend vermogen, hoe meer bescherming u als merkhouder geniet.

 

Een merkregistratie duurt in principe tien jaar, maar is onbeperkt te verlengen. Gebruikt u het merk vijf jaar niet? Dan vervalt het merkrecht.

 

Als u een merk gaat registreren, controleren de merkenregisters een aantal zaken. Zo controleren zij of het merk voldoende onderscheidend is. Daarnaast onderzoeken zij of het merk niet misleidend is of in strijd met de openbare orde of goede zeden. Zij controleren níet of uw merk inbreuk maakt op een ouder geregistreerd merk. Dat is uw eigen verantwoordelijkheid.

 

Voordat u een merk en/of logo gaat registeren en gebruiken, adviseren wij u daarom om onderzoek te laten doen naar mogelijk oudere, conflicterende merken en handelsnamen van derden. Zo voorkomt u dat u uw merk moet wijzigen terwijl u daar al in hebt geïnvesteerd.

Merkenrecht

Domeinnamen

Ook een domeinnaam kan inbreuk maken op het merkrecht van een ander. Bijvoorbeeld als een domeinnaam de merknaam van een ander bevat. Het is mogelijk om op basis van het merkenrecht tegen een dergelijke inbreuk op te treden, bijvoorbeeld door het vorderen van een overdracht van de domeinnaam.

Juridisch advies bij inbreuken op het merkenrecht

Als u uw merk heeft gedeponeerd, heeft u het exclusieve gebruiksrecht van het merk. Andere bedrijven mogen het niet gebruiken. Ook mogen zij geen namen, logo’s, verpakkingen of andere tekens gebruiken die op uw merk lijken. Doen zij dat wel? Dan kunt u tegen deze inbreuken optreden.

 

De advocaten van Nysingh adviseren u graag op het moment dat iemand inbreuk op uw merkrecht maakt. Maar ook als een andere partij meent dat u inbreuk maakt op het merkrecht staan we u bij. Daarbij gaan we voortvarend te werk en streven we altijd naar een pragmatische oplossing. Maar we procederen ook met verve als de zaak daarom vraagt. We hebben veel ervaring met de verschillende (internationale) civiele procedures, zoals kort geding-, bodem- en ex parte procedures.

 

Onze specialisten zijn thuis in het IE- en merkenrecht. Wij werken voor (internationale) ondernemingen, waaronder verschillende (exploitanten van) bekende merken en winkelketens, maar ook voor merkgemachtigden, ontwerpstudio’s en reclamebureaus.

 

Neem gerust contact met ons op als u behoefte heeft aan concreet en praktisch advies over:

 • merkaanvragen
 • merkregistratie en depotstrategie
 • het onderhandelen over en verlenen van licenties
 • het opstellen en beoordelen van licentieovereenkomsten
 • vervallenverklaring- en oppositieprocedures
 • merkinbreuken
 • doorhaling en nietigverklaring van merken
 • het vorderen van een verbod, schadevergoeding of winstafdracht
 • beslagprocedures
 • de (verplichte) overdracht van domeinnamen
 • inbreukclaims
Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages