Tegen de vaststelling van een ruilplan in de zin van de Wet inrichting landelijk gebied kunnen betrokkenen beroep instellen.

Een dergelijk beroep moet inhoudelijke bezwaren bevatten tegen de toebedeling van de grond. In een recente beschikking van de Rechtbank Noord-Nederland (ECLI:NL:RBNNE:2019:5842) zag het bezwaar van een eigenaar echter op de vergoeding van de kosten voor de kavelaanvaardingswerken. Betrokkene stelde het niet eens te zijn met het ruilplan voor zover de zeer hoge kosten voor de kavelaanvaardingswerken niet zouden worden vergoed. De rechtbank oordeelde dat een dergelijk bezwaar niet ziet op de toedeling van de gronden en verklaarde het beroep ongegrond. Dit bezwaar zal in het kader van de kavelaanvaarding of de lijst geldelijke regelingen moeten worden opgelost.

 

Herverkaveling Nieuw-Schoonebeek

De beschikking van de rechtbank betreft de herverkaveling van het 2.000 hectare grote gebied Nieuw Schoonebeek rond Bargerveen Schoonebeek. Door de herverkaveling wisselt ongeveer veertig procent van de eigendommen van eigenaar, zo ook de percelen van de hiervoor bedoelde eigenaar.

 

Toebedeelde grond van slechte kwaliteit

Het bezwaar van deze eigenaar ziet op de gronden die hij conform het ruilplan toebedeeld krijgt. Betrokkene voert aan dat deze gronden van zeer slechte kwaliteit zijn. Om deze grond te verbeteren zouden de kosten voor de noodzakelijke kavelaanvaardingswerken hoog uitvallen. Deze eigenaar stelt daarom dat hij niet akkoord is met deze toebedeling, indien de zeer hoge kosten voor de betreffende kavelaanvaardingswerken niet zouden worden vergoed.

 

Lees meer op ons onteigeningsblog

Marlotte Hiddema is auteur van dit artikel. Zij was bij Nysingh werkzaam van 2020 tot 2023