Minister Adema (MLNV) heeft in een kamerbrief van 25 november jl. de politieke keuzes voor de toekomst van de Nederlandse landbouw toegelicht en gaat daarbij ook in op het toekomstperspectief van de boeren.

Uit de kamerbrief blijkt dat er binnenkort eindelijk meer bekend wordt over de lang verwachte herziening van de pachtwetgeving.

Voorgeschiedenis

Al op 22 maart 2019 beschreef toenmalig Minister Schouten (MLNV) op hoofdlijnen op welke wijze zij de pachtwetgeving wilde herzien. Destijds werden oplossingsrichtingen gegeven voor een drietal problemen van het huidige pachtstelsel: (i) de stimulans ontbreekt om langdurige contracten aan te gaan, (ii) er is nauwelijks prijsbescherming bij kortdurende contracten en (iii) de huidige pachtregelgeving leidt niet tot goed bodemgebruik.

Herziening pachtwetgeving

Uit de kamerbrief van 25 november jl. blijkt dat duurzaamheid en langjarig perspectief centraal komen te staan binnen de vernieuwde pachtwetgeving. Langlopende pacht zal de nieuwe standaard worden en afspraken over duurzaamheid worden beter en makkelijker mogelijk.

 

Het Rijksvastgoedbedrijf zal voor gronden die het in geliberaliseerde pacht uitgeeft vanaf de zomer van 2023 een duurzaamheidscriterium opnemen. Het aanbod van boeren met duurzaamheidscertificaat wordt meer waard. Hierdoor hebben boeren die aan dat criterium voldoen (middels certificaat), een financieel voordeel. Tegelijkertijd werkt Staatsbosbeheer aan de omschakeling naar duurzamere natuurinclusieve pacht. Kennis en ervaringen zullen worden gedeeld met terreinbeherende organisaties en overheden.

 

Minister Adema schrijft tot slot dat hij de Tweede Kamer begin volgend jaar uitgebreid zal informeren over de herziening van de pachtwetgeving. De nieuwe pachtwetgeving lijkt zo weer een stap dichterbij. Wordt vervolgd.