Voor het Land en Tuinbouw Bulletin (afl. 6/7, 2021/27) schreef Sharon Aaldering het artikel ‘Strenge eisen bij bezit van grond; niet snel sprake van verjaring’.

Discussies over eigendomsgrenzen en illegaal grondgebruik zijn van alle tijden. Deze discussies spelen niet alleen bij snippergroen, maar ook bij snipperblauw. Recente jurisprudentie is aanleiding om stil te staan bij verjaringsclaims voor gronden die aan het water liggen. Na een uiteenzetting van de (juridische) vereisten voor eigendomsverkrijging door verjaring, worden de strenge eisen voor bezit van grond en bijzonderheden bij grond aan het water besproken.

 

Interesse in dit artikel? 

U leest het artikel hier.

 

Online cursus ‘Verjaring bij (publieke) gronden/snippergroen’

Afgelopen maart volgden circa 60 deelnemers de online cursus ‘Verjaring bij (publieke) gronden/snippergroen’. In ongeveer een uur tijd nam Sharon Aaldering de deelnemers (o.a. overheidsjuristen en rentmeesters) mee in de strenge eisen die gelden voor eigendomsverkrijging door verjaring. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en relevante ontwikkelingen in de rechtspraak beantwoordde zij vragen als: Wanneer is sprake van bezit? Wie moet wat bewijzen? Wat zijn de gevolgen van verjaring? Ook ging zij tijdens deze online cursus in op hoe eigendomsverlies kan worden voorkomen en onder welke omstandigheden de oorspronkelijke grondeigenaar eventueel schadevergoeding kan claimen.

 

Terugkijklink en presentatie

Alle deelnemers hebben per e-mail de terugkijklink en presentatie van de online cursus ontvangen. Heeft u niet deelgenomen, maar wel interesse in de terugkijklink en de presentatie? Meld u dan alsnog aan. Dit kunt u doen door een e-mail te sturen naar macy.groenendaal@nysingh.nl of bel 088 – 752 02 37. De kosten bedragen € 99,- (excl. BTW).

 

Meer informatie? 

Wilt u meer weten over (het tegengaan van) eigendomsverkrijging door verjaring? Neem dan contact op met Sharon Aaldering (T: 088 752 02 01 / E: sharon.aaldering@nysingh.nl) of een andere specialist van ons team Grondzaken.