Een zaak beperkt zich niet altijd tot één rechtsgebied. Wij dus ook niet.

Bestuurlijke samenwerking en deelnemingen

Bestuurlijke samenwerking en deelnemingenSamenwerking tussen overheden staat de laatste tijd, mede door de decentralisaties in het sociaal domein, volop in de belangstelling. Volgens grove schattingen neemt iedere Nederlandse gemeente gemiddeld deel aan minstens 30 vormen van bestuurlijke samenwerking en deelnemingen. En dit zal zich de komende jaren alleen maar uitbreiden. Ook participatie van private partijen in een publiek-private samenwerking blijft actueel.

 

Succesvol samenwerken

Succesvol samenwerken gaat niet vanzelf. Wat zijn hiervoor de juridische en bestuurlijke randvoorwaarden? Kiest u voor een publiek-publieke of publiek-private samenwerking en hoe geeft u zo’n samenwerking vorm in een waterdichte regeling? Waar moet u aan denken ten aanzien van governance of  democratische legitimiteit? En hoe zit het met toetsing aan de Staatssteunregels? De opzet van een samenwerkingsvorm heeft regelmatig fiscale consequenties (btw en Vpb). Daarnaast moeten arbeidsverhoudingen volgens het arbeids- en ambtenarenrecht juist geregeld worden.

Juridische implicaties van bestuurlijke samenwerking en deelnemingen

Nysingh is u graag van dienst bij het overzien van alle juridische implicaties van bestuurlijke samenwerking en deelnemingen. Ons team van gespecialiseerde overheid advocaten en notarissen heeft jarenlange ervaring in deze trajecten en staat graag voor u klaar! Neem vrijblijvend contact op met Patrick Haccou, E: patrick.haccou@nysingh.nl of +31 6 22 90 78 06.

Rechtsgebieden