Brexit

Vanaf 1 januari 2021 geldt het VK niet langer als EU-lidstaat waardoor in de relatie tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) andere regels gelden dan voorheen. Deze zijn deels vastgelegd in de Trade and Cooperation Agreement. Een van de belangrijkste gevolgen van de Brexit is dat fundamentele EU-rechten van “vrije vestiging”, ‘vrij verkeer van werknemers’ en ‘vrij verkeer van diensten’ niet meer onverkort voor partijen uit het VK gelden.

Wat betekent de Brexit voor uw bedrijfsvoering, uw contracten, jaarverslaggeving, werknemers en uw internationale handel? Wij adviseren u graag.

Alex Lever

Advocaat, Partner

Engelse vennootschappen in Nederland na Brexit

Een Engelse vennootschap kan ook na Brexit in beginsel gewoon zaken doen in Nederland. Maar voor vennootschappen van buiten de EU – zoals inmiddels ook Engelse vennootschappen – gelden in Nederland bepaalde bijzondere voorschriften.

De bestuurder van de in Nederland ingeschreven Limited dient na te gaan of de Limited kwalificeert als formeel buitenlandse vennootschap. Indien dat het geval is dient de bestuurder onverwijld zorg te dragen voor inschrijving van dat gegeven in het Handelsregister. Het is voor deze bestuurder ook raadzaam om de dekking van de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering op deze situatie te laten controleren en aanpassen.

 

 

Brexit: einde Nederlandse jaarrekeningvrijstellingen in Engelse concerns

Door Brexit geldt voor concerns met een Engelse moedermaatschappij en Nederlandse groepsmaatschappijen een nieuw regime voor de jaarrekening. Dat is het geval bij gebruik van de zogenaamde groepsvrijstelling of van de consolidatievrijstelling, en indien een Nederlandse groepsmaatschappij Engelse boekhoudnormen van de groep toepast.

 

De gewijzigde regels gelden voor een boekjaar dat begint op 1 januari 2021 of daarna. Bij het opmaken van de jaarrekeningen binnen een Engels / Nederlandse groep zal met het gewijzigde regime rekening moeten worden gehouden, en in de eventueel verplichte controle op het Nederlandse niveau, maar bijv. ook in de gewijzigde besluitvorming.
Als meest urgente actie is vereist dat een gedeponeerde 403-verklaring wordt ingetrokken.

 

 

Meer informatie over de Brexit

Heeft u vragen over de impact van de Brexit op uw eigen onderneming? Wilt u juridisch advies over een specifieke kwestie? Onze specialisten helpen u graag verder:

Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors