Stichting administratiekantoor

Hoe ziet de topstructuur van de onderneming eruit? Hoe wordt de zeggenschap verdeeld onder de eigenaren van het familiebedrijf? Beslissen alle eigenaren samen of is het stemrecht voorbehouden aan een kleine groep eigenaren?

Wilt u de aandelen binnen uw bedrijf overdragen aan een Stak? Wij helpen u graag.

Bram Mulder ten Kate

Kandidaat-notaris

Stichting Administratiekantoor (Stak)

Bij veel familiebedrijven zijn de aandelen overgedragen aan een Stichting Administratiekantoor (Stak) die het stemrecht op de aandelen uitoefent. De aandeelhouders die hun aandelen aan de Stak hebben overgedragen krijgen daarvoor certificaten van aandelen terug, Op die manier worden de zeggenschap over en de financiële belangen in het familiebedrijf van elkaar gescheiden. Het uitgangspunt van certificering is dat de certificaathouders gerechtigd zijn tot alle financiële aanspraken (en dus ook dividend ontvangen), maar dat de aandelen zelf gehouden worden door de Stak.

De Stak heeft het juridische eigendom van de aandelen en kan in die hoedanigheid het bestuur van het familiebedrijf kiezen. Van belang is daarom om het bestuur van de Stak zorgvuldig samen te stellen, omdat het bestuur van de Stak de uiteindelijke zeggenschap over het familiebedrijf heeft.

Meer informatie over Stak

Wilt u meer informatie over de Stak of concreet advies? Neem dan contact op met één van onze specialisten uit het team familiebedrijven.

 

 

Contact
Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors