Zeggenschap binnen familiebedrijven

Zeggenschap binnen familiebedrijven. Meestal rust deze bij de DGA of, als er meer familieleden zijn, bij een beperkt aantal familieleden. Daarbij hangt het soort en de mate van zeggenschap af van de functie: aandeelhouder, directeur, bestuurder van de Stichting Administratiekantoor (STAK), houder van prioriteitsaandelen of anderszins.

Wij geven u strategisch advies bij vraagstukken over zeggenschap.

Femia van Wijk

Advocaat, Mediator

Vraagstukken over zeggenschap

Bij familiebedrijven zijn er meerdere situaties denkbaar waarbij er vragen kunnen rijzen over de zeggenschap. Bij de opvolging of overdracht van de onderneming bijvoorbeeld. Of als zich een calamiteit voordoet. Het team familiebedrijven van Nysingh heeft veel ervaring met de bijzondere dynamiek binnen familiebedrijven en kan u daarover, zowel strategisch als praktisch, uitstekend adviseren.

In een korte video legt Angelique Hommes aan het Gelders Familiebedrijven Genootschap uit wat je allemaal kunt regelen voor de zeggenschap bij familiebedrijven.

 

 

 

Zeggenschap

Zeggenschap bij opvolging of overdracht

Dat er bij de opvolging of overdracht van de onderneming vraagstukken spelen op het gebied van zeggenschap, is vanzelfsprekend. Wie heeft, houdt of krijgt er straks zeggenschap? En wie is, blijft of wordt eigenaar zonder zeggenschap? In de praktijk blijkt dat de besluitvorming over opvolging of overname vaak een complex proces is, waarbij het recht verschillende mogelijkheden biedt. Niet zelden neemt dit proces een aantal jaar in beslag. Het kan dan fijn zijn om u strategisch te laten adviseren over de verschillende mogelijkheden.

 

Hiervoor kunt u terecht bij het team familiebedrijven van Nysingh.

Zeggenschap bij calamiteiten

Ook als zich calamiteiten voordoen spelen er vaak vragen rondom zeggenschap. Bijvoorbeeld bij een (onverwacht) overlijden, een echtscheiding, faillissement, surseance van betaling of schuldsanering. Of als iemand met zeggenschap wilsonbekwaam wordt. Bij dit soort calamiteiten spelen er binnen een familiebedrijf, naast zakelijke aspecten, meestal ook veel emoties mee. Voor de continuïteit van de onderneming en het familievermogen is het dan belangrijk dat er van tevoren een vangnet is gecreëerd.

 

Het team familiebedrijven van Nysingh staat u graag terzijde bij het creëren van een robuust vangnet.

Meer informatie?

Wilt u graag meer lezen over deze onderwerpen? Bijvoorbeeld over de continuïteit van het familiebedrijf of het belang van een Familiestatuut? Download dan onze gratis whitepapers over familiebedrijven.

Contact
Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors