Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Per 1 januari 2020 is het arbeidsrecht ingrijpend veranderd door de inwerkingtreding van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Het doel van de WAB is het verkleinen van het verschil tussen vaste en flexibele arbeidscontracten. De wetgever heeft de hoop uitgesproken dat werkgevers door deze wet meer vaste contracten zullen aanbieden.

Heeft u vragen over de WAB? Wij beantwoorden deze graag.

Marjolijn van Deventer

Advocaat, Mediator

De belangrijkste veranderingen van de WAB

De invoering van de WAB heeft onder meer de volgende veranderingen met zich meegebracht:

  • Verschillende WW-premies voor vaste en tijdelijke dienstverbanden. De WW-premies voor vaste dienstverbanden zijn sinds 1 januari 2020 lager dan die voor tijdelijke dienstverbanden.
  • Cumulatie van ontslaggronden. Sinds 1 januari is het mogelijk om bepaalde ontslaggronden te combineren op het moment dat er sprake is van twee of meer onvoldragen ontslaggronden.
  • Een andere berekening van de transitievergoeding. Met de komst van de WAB is de berekening van de transitievergoeding vereenvoudigd en versoberd.
  • Een verruiming van ketenregeling. Sinds 1 januari mogen werkgevers werknemers 3 tijdelijke arbeidsovereenkomsten met een maximale duur van 36 maanden aanbieden, zonder dat er een vast dienstverband ontstaat.
  • Payrolling heeft een plek in de wet gekregen. Sinds 1 januari hebben werknemers die op payrollbasis werken meer rechten.
  • Er gelden nieuwe verplichtingen bij oproepcontracten. Ook oproepkrachten hebben met de komst van de WAB meer rechten gekregen.

WAB

WAB Quick Scan

Welke gevolgen heeft de WAB voor mijn organisatie? Hebben wij alle aanpassingen in beeld? En hebben wij wel de juiste voorbereidingen getroffen?

 

Laat u niet onnodig verrassen. Nysingh helpt u met de praktische ‘vertaling’ van de WAB naar uw eigen onderneming. Dat doen we met onze WAB Quick Scan.

 

Tijdens een persoonlijk vraaggesprek met één van onze arbeidsrechtspecialisten komen alle veranderingen van de WAB aan bod. Vervolgens ontvangt u op basis van uw antwoorden een rapport waarin concrete aandachtspunten en tips voor uw organisatie staan. Zo weet u zeker of uw organisatie WAB-proof is.

 

Wij bieden u deze WAB Quick Scan aan tegen een vaste prijs. Vul het contactformulier in voor vrijblijvende informatie.

E-book WAB

U kunt er ook voor kiezen om (eerst) zelf meer over de WAB te lezen. Dat kan in ons E-book ‘Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) – flex minder flex, vast minder vast’. In dit E-book hebben wij de veranderingen in hoofdlijnen voor u uiteengezet.

 

Download het E-book WAB

Model personeelsdossier WAB

Met de komst van de WAB kunnen ontslaggronden worden gecombineerd. Daardoor is het personeelsdossier belangrijker dan ooit. Om ervoor te zorgen dat uw personeelsdossiers zoveel mogelijk op orde zijn, heeft Nysingh een modeldossier gemaakt: een handzame gids met praktische informatie, tips (do’s and don’ts), een stappenplan en modelbrieven.

 

Download Nysingh’s Modeldossier

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het arbeidsrecht? Nysingh verzorgt regelmatig webinars, (inhouse) trainingen, workshops en cursussen over actuele onderwerpen binnen het arbeidsrecht.

Onze specialisten

Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors