Aansprakelijkheid van de overheid als toezichthouder

De civielrechtelijke aansprakelijkheid van de overheid als toezichthouder staat al sinds de jaren negentig in de belangstelling. Rampen als die in Enschede en in Volendam, de brand op Schiphol, het incident met de Utrechtse trap, de brand bij Chemie-Pack in het haven- en industriegebied Moerdijk en het schietincident in Alphen aan de Rijn riepen allen de vraag op of de overheid mede aansprakelijk is voor de daarbij veroorzaakte schade. Bij een gebeurtenis als die met de monstertruck in Haaksbergen is dat niet anders. Ook hier is de kijker op de overheid gericht.

 

Hoewel de schade in dit soort gevallen veelal door anderen dan de overheid is veroorzaakt of anderen in ieder geval primair verantwoordelijk zijn voor de schade, worden – zeker als de benadeelden niet langs andere weg vergoeding van hun schade kunnen krijgen – ook al snel verwijten aan het adres van de overheid gemaakt. Die verwijten kunnen enerzijds te maken hebben met de vergunning die aan de voor de schade verantwoordelijke persoon of organisatie is verleend. De verwijten aan het adres van de overheid kunnen anderzijds ook zien op de rol van de overheid als toezichthouder en handhaver.

 

Tijdens deze cursus wordt ingegaan op de rol van de overheid als toezichthouder. Centraal staat de vraag onder welke omstandigheden de overheid jegens derden aansprakelijk is op basis van een onrechtmatige daad vanwege falend toezicht of gebrekkige handhaving en op die grond schade zal moeten vergoeden. Aan de hand van bestaande rechtspraak wordt inzicht gegeven in het juridische beoordelingskader.


Maatwerk

In overleg met u verzorgt onze specialist een praktijkgerichte cursus op maat die voldoet aan de wensen en specifieke doelstelling van uw organisatie.

Uw investering

Uw investering is afhankelijk van uw wensen en het aantal personen dat deelneemt aan de cursus. U ontvangt altijd een passende offerte.

Incompany of online cursus

De cursus vindt plaats bij u in huis of op één van onze locaties, maar kan ook online gegeven worden.

Meer informatie over de cursus aansprakelijkheid van de overheid als toezichthouder

Stuur voor meer informatie een e-mail naar academy@nysingh.nl of vul het contactformulier in.

Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content