De Omgevingswet treedt niet in werking op 1 juli 2022. De invoering van de Omgevingswet wordt met ten minste drie maanden en mogelijk met zes maanden uitgesteld.
Dat heeft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een brief van 1 februari 2022 aan de Eerste Kamer en de Tweede Kamer laten weten.
De minister vindt het niet verantwoord om vast te houden aan de eerder beoogde invoeringsdatum van 1 juli 2022, omdat er meer tijd nodig is om te oefenen met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (‘DSO’). Uit de brief kan worden afgeleid dat er met name nog problemen zijn met de software die het publiceren van nieuwe omgevingsplannen mogelijk moet maken.
Nieuwe beoogde invoeringsdatum: 1 oktober 2022 of 1 januari 2023
Uit de brief volgt tot slot dat de minister, samen met de bestuurlijke partners, de komende weken beslist of de Omgevingswet op 1 oktober 2022 of op 1 januari 2023 in werking kan treden.
Opmerkelijk is overigens dat de belangrijkste bij het DSO betrokken partijen, nu al in de media hebben aangegeven dat invoering van de Omgevingswet per 1 oktober 2022 uitgesloten is. Zij twijfelen zelfs of de datum van 1 januari 2023 wel haalbaar is. In de komende weken zal blijken wat de visie van de minister hierover is.
Tips voor de praktijk
In de praktijk zien wij dat een aantal gemeenten heeft besloten om vanaf het begin van dit jaar, geen nieuwe aanvragen meer in behandeling te nemen waarvoor een wijziging van een bestemmingsplan nodig is. Dit hebben zij gedaan in de veronderstelling dat de Omgevingswet per 1 juli 2022 in werking zou treden en vanaf dat moment de geldende bestemmingsplannen (en beheersverordeningen) zouden worden vervangen door het Omgevingsplan. Het verdere uitstel van de Omgevingswet kan voor gemeenten echter aanleiding zijn om deze keuze te herzien. Indien u hierover nader geadviseerd wenst te worden, kunt u contact opnemen met de specialisten van Nysingh.