Beschermd: De Omgevingswet

De Omgevingswet is per 1 januari 2024 in werking getreden. Deze nieuwe wet heeft veel invloed op uw dagelijkse werkzaamheden. Onze specialisten kennen de weg in de wereld van de Omgevingswet en hebben alle kennis in huis met betrekking tot de veranderingen.

Wij informeren u graag over de Omgevingswet en de gevolgen voor uw organisatie.

Carola van Andel

Advocaat, Partner

Invoering Omgevingswet

De uitvoering van de nieuwe Omgevingswet die per 1 januari 2024 van kracht is, ligt bij gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk. De nieuwe wet moet het omgevingsrecht inzichtelijk, voorspelbaar en gemakkelijker in het gebruik maken. In de wet staat een goede balans tussen het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving centraal. ‘Ruimte voor ontwikkeling, waarborgen voor kwaliteit’ is hierbij het motto. Met de invoering van de Omgevingswet blijven veel taken en bevoegdheden gehandhaafd. Wel worden een aantal processen op een andere manier vormgegeven.

 

Voor de meeste van die processen is voorzien in zodanig overgangsrecht dat niet direct alle processen gewijzigd hoeven te zijn per 1 januari 2024. Wat wel minimaal klaar moet zijn per 1 januari 2024 heeft betrekking op de volgende drie aspecten:

  • Digitale aspecten, waaronder technische aansluitingen op de landelijke voorziening van het digitale stelsel.
  • Werkprocessen, zoals werkafspraken in de regio om tot een adequate vergunningverleningsprocedure te komen.
  • Inhoudelijke vereisten, zoals een vastgestelde nationale omgevingsvisie en een vastgestelde en gepubliceerde provinciale omgevingsverordening.

 

Online cursusreeks Grondzaken onder de Omgevingswet

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 is er veel veranderd op het gebied van grondverwerving. Op 5, 7, 14 en 21 maart verzorgen wij de cursusreeks ‘Grondzaken onder de Omgevingswet’. Tijdens deze cursussen praten de specialisten van Nysingh u bij over alle veranderingen. Daarbij gaan zij in op de wetswijzigingen en andere relevante informatie, zoals de eerste ervaringen in de praktijk. Na het volgen van deze 4-delige cursusreeks bent u in korte tijd op de hoogte van de ins en outs.

U leest via onderstaande button meer over de inhoud van de cursusreeks waarbij u zich ook kunt inschrijven per cursusonderdeel of voor de gehele cursusreeks.

 

 

Actualiteiten Omgevingswet

Onze specialisten houden de ontwikkelingen met betrekking tot de wet nauwgezet voor u in de gaten en publiceren hier regelmatig over in hun blogs.

 

 

Incompany cursussen Omgevingswet

Onze specialisten verzorgen ook incompany cursussen. Deze zijn altijd praktisch en praktijkgericht. De inhoud van de cursus stemt u vooraf met de specialist af, zodat deze altijd aansluit op de behoefte van uw organisatie.

 

 

Nysingh Nieuws  | Omgevingswet

Nysingh gaf in 2021 vier keer het online magazine ‘Nysingh Nieuws | Omgevingswet uit. In deze magazines gingen onze specialisten in op de implementatie van de Omgevingswet regelgeving, stelden zij zich aan u voor en gingen zij in op de actualiteiten.

 

Maarten van Nijendaal heeft kennis van zaken, is goed te benaderen en weet de hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden.

Michael van ’t Veld

Gemeente Barneveld

Onze specialisten

Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors