WHOA

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA), die onderdeel is van de Faillissementswet, biedt bedrijven in financieel zwaar weer nieuwe mogelijkheden om te herstructureren. Het is een instrument om op effectieve wijze een schuldenlast te verlichten. Daarnaast kan de WHOA ingezet worden bij de afwikkeling van een onderneming die geen overlevingskansen meer heeft als daarmee een beter resultaat wordt gehaald dan wanneer de afwikkeling zou plaatsvinden in faillissement.

U kunt bij ons terecht voor advies en overleg over een akkoord. We helpen u graag.

Lars Huttinga

Advocaat

Hoe werkt de WHOA?

Met de WHOA kunnen ondernemingen die verwachten op korte termijn niet meer aan hun betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, hun schuldeisers en aandeelhouders een onderhands akkoord aanbieden. Nu is een dergelijk onderhands akkoord niet nieuw. Wel nieuw is dat die ondernemingen de rechtbank vervolgens kunnen vragen om het akkoord goed te keuren (te homologeren). Door deze homologatie worden alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders aan het akkoord gebonden, ook zij die niet met het akkoord hadden ingestemd. Ook biedt de WHOA (onder omstandigheden) mogelijkheden om overeenkomsten die zwaar op een onderneming drukken aan te passen en/of te beëindigen.

WHOA Routekaart en onze specialisten

Onze specialisten hebben het proces van de voorbereiding van het akkoord tot de uitvoering ervan overzichtelijk samengevat in een WHOA routekaart.  Heeft u vragen over de routekaart of heeft u behoefte aan persoonlijk advies over de WHOA, neem dan contact op met één van onze specialisten.

Herstructurering

Heeft u behoefte aan advies over de inzet van een herstructuringsdeskundige? Eén van onze specialisten kan u voorzien van advies, maar u kunt hem ook benaderen voor hulp bij het opstellen van een onderhandelingsakkoord. Ook kunt u direct een offerte aanvragen voor de inzet van een herstructuringsdeskundige.

 

 

Wat betekent de WHOA voor schuldeisers?

De WHOA biedt noodlijdende ondernemingen een effectief instrument om te herstructureren. De verwachting is bovendien dat concurrente crediteuren onder de WHOA een groter deel van hun vordering uitgekeerd zullen krijgen dan in een faillissement.

 

Voor crediteuren en aandeelhouders is het echter wel van belang om een aangeboden akkoord kritisch te (laten) beoordelen en te (laten) controleren of aan alle wettelijke eisen is voldaan. Zo moet een akkoord voldoen aan een aantal minimumvereiste en moeten – kort gezegd – kleine crediteuren in beginsel minimaal 20 procent van hun vordering uitgekeerd krijgen.

 

Voor advies en overleg over een aangeboden akkoord kunt u terecht bij Nysingh. Onze specialisten houden zich dagelijks bezig met faillissementen, surseances en herstructureringen en zijn goed ingevoerd in de WHOA. We helpen u graag.

Lees meer over de Wet Homologatie Onderhands Akkoord

De specialisten van Nysingh hebben in een serie artikelen voor u uiteengezet hoe een akkoord onder de WHOA tot stand komt en wat de mogelijkheden zijn:

 

 

Contact
Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors