Ruben van Amerongen

Ruben van Amerongen

Advocaat

Dronkenschap op de werkvloer komt in de praktijk regelmatig voor. Is ontslag op staande voet in zo’n situatie gerechtvaardigd? Dat hangt af van verschillende factoren: gaat het om een eenmalig incident of is er sprake van herhaling? Hoe zit het met de bewijslast? In dit artikel bespreken we de voorwaarden van ontslag op staande voet wegens dronkenschap.

Incidenteel of herhaaldelijk dronkenschap?

Een eenmalige misstap door een werknemer is meestal onvoldoende reden voor ontslag op staande voet. Rechters zijn vaak coulant als een werknemer spijt betuigt en er geen verdere problemen of misdragingen zijn geweest. Rond de kerstperiode, wanneer veel werkgevers kerstborrels organiseren, komt dronkenschap vaker voor. Soms leidt dit tot misdragingen, maar niet elke misstap rechtvaardigt direct ontslag op staande voet.

 

Anders ligt het als dronkenschap gepaard gaat met grensoverschrijdend gedrag of gevaarzetting. In zulke gevallen kan ontslag op staande voet wél gerechtvaardigd zijn.

 

Voorbeeld: dronken heftruckchauffeur

Een goed voorbeeld van een situatie waarin ontslag op staande voet gerechtvaardigd kan zijn, is een heftruckchauffeur die onder invloed werkt. Als de werknemer een ongeluk veroorzaakt – eenzijdig of tweezijdig – ontstaat er direct een onveilige situatie, zowel voor de werknemer zelf als voor collega’s. Ook kan er bedrijfsschade optreden. Vanwege het veiligheidsrisico zal een rechter in zo’n geval sneller oordelen dat er sprake is van een terecht ontslag op staande voet.

 

Wat moet de werkgever bewijzen?

Om een werknemer op staande voet te ontslaan wegens dronkenschap, moet de werkgever voldoende bewijs hebben. Bewijslast kan lastig zijn. Alcohol- en drugstesten mogen vanwege de privacywetgeving niet zomaar worden afgenomen. Verklaringen van collega’s zijn een belangrijk bewijs, maar enkel één verklaring is vaak niet voldoende. Dan is het al snel het ene woord tegen het andere. Het is dus belangrijk dat werkgevers hierover nadenken voordat het ontslag wordt gegeven.

 

Ontslag bij ziekte?

Een andere situatie ontstaat als de werknemer een alcoholverslaving heeft. In dat geval mag ontslag op staande voet niet zomaar gegeven worden, omdat verslaving als ziekte wordt gezien.

 

Er zijn situaties bekend waarbij de werknemers zich hierop beroepen om ontslag te voorkomen. Als werkgever is het belangrijk om te weten of er sprake is van een verslaving en of deze bij u bekend was. Dit is een situatie waar veel werkgevers niet bij stilstaan.

 

Risico’s en alternatieven

Ontslag op staande voet is een zwaar middel volgens de rechter en brengt risico’s met zich mee indien onterecht. Als de werknemer het ontslag aanvecht, kan hij binnen twee maanden een verzoekschrift indienen bij de rechter. Als de rechter oordeelt dat het ontslag onterecht was, kan de arbeidsovereenkomst worden hersteld of moet de werkgever een billijke vergoeding betalen.

 

Een alternatief is een ontbindingsverzoek bij de rechter. Dit is een minder zware maatregel en heeft vaak een grotere kans van slagen. Rechters zijn hierbij vaak minder coulant.

 

Conclusie

Is ontslag op staande voet mogelijk bij dronkenschap op de werkvloer? Dat hangt af van de omstandigheden. Bij herhaaldelijk misbruik en het afwegen van de persoonlijke situatie kan het een optie zijn. Als een werknemer eenmalig onder invloed op het werk verschijnt, is ontslag op staande voet meestal niet gerechtvaardigd.

 

Rechters beschouwen ontslag op staande voet als laatste redmiddel. Zonder een duidelijk alcohol- en drugsbeleid zijn dit soort situaties lastiger te beoordelen. Denk als werkgever daarom altijd goed na over de risico’s en mogelijke alternatieven voordat u een drastische beslissing neemt. Laat u juridisch adviseren om zeker te zijn van uw zaak. Neem contact op met onze arbeidsrecht specialisten.