Esther Ceulen

Esther Ceulen

Advocaat

Op 13 maart 2025 organiseerden wij een inspirerende studiemiddag waarin diverse spraakmakende onderwerpen centraal stonden die de personenschadepraktijk direct raken. De bijeenkomst trok een enthousiast gezelschap van professionals uit de verzekeringswereld, het bedrijfsleven en de overheid, en bood volop ruimte voor kennisdeling en debat.

Onze studiemiddag werd afgetrapt met een inspirerende bijdrage van gastspreker Marnix Hebly over de Rotterdamse Schaal: een innovatieve ordening van smartengeldbedragen bij letsel en andere persoonsaantastingen. Marnix vertelde op boeiende wijze over de totstandkoming van dit instrument, dat mede geïnspireerd is op de Engelse Guidelines for the Assessment of General Damages in Personal Injury Cases.

 

Het project werd in 2023 gestart naar aanleiding van kritiek op de huidige methode voor het vaststellen van smartengeldbedragen en de groeiende behoefte aan meer inzichtelijkheid, consistentie en efficiëntie bij de toekenning van smartengeld. Marnix nam de aanwezigen mee in de systematiek van de Rotterdamse schaal en lichtte toe dat de consultatieronde inmiddels is afgerond. De ontvangen input wordt momenteel verwerkt, met het oog op een ‘warme overdracht’ aan de rechtspraak in juni 2025.

 

Hoewel de schaal nog niet formeel is vastgesteld, is inmiddels al rechtspraak verschenen waarin rechters expliciet verwijzen naar de Rotterdamse Schaal bij hun motivering. Het is dan ook slechts een kwestie van tijd voordat dit instrument een vaste plek inneemt in het gereedschap van iedere personenschadespecialist.

 

Na een korte pauze met een versnapering werd het programma vervolgd met twee parallelle workshops. In de ene sessie nam Silvio Palper de deelnemers mee in de complexe wereld van de schadeafhandeling bij niet-objectiveerbaar letsel. Deze lastige categorie letselschadezaken stelt hoge eisen aan zowel juridische onderbouwing als dossieropbouw. Met veel praktijkervaring en heldere voorbeelden gaf Silvio de deelnemers tal van bruikbare tips en handvatten om deze zaken op een efficiënte en zorgvuldige manier af te wikkelen.

 

In de andere parallelsessie namen Marlies Witting en Esther Ceulen de deelnemers mee in de wereld van ingewikkelde causaliteitsvraagstukken, zoals proportionele aansprakelijkheid, meervoudige causaliteit en predispositie. Zelfs voor de gemiddelde personenschadespecialist geen alledaagse kost. Aan de hand van sprekende praktijkvoorbeelden en prikkelende stellingen werd het publiek uitgedaagd om te stemmen en hun visie te geven op herkenbare casusposities. Dankzij deze interactieve opzet kwam de complexe juridische materie tot leven, en ontstond een levendige uitwisseling van inzichten tussen sprekers en deelnemers.

 

De levendige discussie en de positieve reacties na afloop bevestigden wat wij al vermoedden: dit zijn thema’s die er in de schadepraktijk toe doen. Met dank aan de deskundige sprekers en de actieve bijdrage van de deelnemers kijken wij terug op een zeer geslaagde bijeenkomst.

 

Wilt u de volgende keer ook aanwezig zijn? Houd dan onze nieuwsbrief in de gaten voor toekomstige studiemiddagen en bijeenkomsten!