Een werkneemster die werkzaam is bij een tbs-kliniek, loopt letsel op na een val van een wenteltrap. De rechtbank Rotterdam oordeelt dat de werkgever daarvoor niet aansprakelijk is (ECLI:NL:RBROT:2025:4547).
De relevante feiten
Een collega van de werkneemster in kwestie drukte op 31 augustus 2020 op een alarmknop, als gevolg waarvan bij meerdere collega’s een pieper afgaat. De bedoeling is dat die collega’s zich allen zo snel mogelijk verplaatsen richting de plek waar de betreffende collega die de alarmknop heeft ingedrukt, zich bevindt. De werkneemster was één van de medewerkers bij wie de pieper die dag afging, waarop zij vervolgens van een wenteltrap is gerend. Onderaan de trap moest zij uitwijken voor een cliënt en verdraaide zij haar knie.
Geen schending zorgplicht
De rechtbank overweegt in het kader van de beoordeling van de zorgplicht onder meer dat traplopen kwalificeert als een alledaagse activiteit, en daarvoor geldt als uitgangspunt dat er geen maatregelen hoeven te worden getroffen. Ook hoefde de tbs-kliniek voor het traplopen in beginsel geen nadere instructies aan de werkneemster te geven of specifieke voorzieningen te treffen. De wenteltrap in kwestie was bovendien niet smal, niet stijl en de treden waren voorzien van antislip-doppen. Het feit dat sprake was van een alarmsituatie, is volgens de rechtbank overigens ook geen reden om aan te nemen dat sprake is van een meer dan alledaags risico, temeer nu de tbs-kliniek heeft gesteld dat het voor alle werknemers duidelijk is dat op het moment dat een alarm afgaat, de eigen veiligheid vooropstaat. De werkneemster erkende dit. Tot slot had de tbs-kliniek allerlei veiligheidsdocumenten in de procedure gebracht waaruit bleek dat er ruim voldoende aandacht was voor veilig werken. De werkneemster was volgens de rechtbank daarmee geïnstrueerd en getraind.
De rechtbank oordeelt al met al dat geen sprake is van een zorgplichtschending, zodat de tbs-kliniek als werkgever niet aansprakelijk is voor de gestelde schade.