In januari 2023 heeft het College sanering zorginstellingen de Beleidsregel vervreemding onroerende zaken aangepast vanwege het maatschappelijk belang om zorgvastgoed te kunnen behouden voor de publieke zaak.

Aanleiding voor de wijziging is het gesignaleerde tekort aan betaalbaar vastgoed voor de zorgsector en sociale woningen. Om onroerend goed beter te behouden voor de sociale sector heeft het College de Beleidsregel aangepast en zo de ruimte ingebouwd om in zijn toezicht rekening te kunnen houden met het maatschappelijk belang van het behoud van vastgoed voor de sociale sector.

 

Gevolg van deze wijziging is dat bij verkoop en verhuur van hun onroerend goed, en de vestiging van beperkte rechten, zorgaanbieders voortaan direct mogen onderhandelen over de transactieprijs met organisaties zoals jeugdzorginstellingen, woningcorporaties of gemeenten. Daarmee vervalt de verplichting om het onroerend goed eerst aan de markt aan te bieden en is ook niet langer de voorafgaande instemming van het College vereist voor directe onderhandeling. Wel dient de zorgaanbieder een voorgenomen transactie te melden bij het College.

 

Ook wijzen wij op de uitzondering die in de Beleidsregel is opgenomen voor het omgaan met de hoogste taxatiewaarde. Met de gewijzigde Beleidsregel heeft het College ruimte om rekening te houden met het feit dat niet alle maatschappelijke opbrengsten of voordelen in geld zijn uit te drukken, wat kan leiden tot een lagere prijs dan de hoogste taxatiewaarde. Hierbij zal maatwerk worden toegepast.

 

Onze eerste ervaringen in de praktijk leren dat een van de aanpassingen voorziet in een grote behoefte. Zorgaanbieders maken al meteen gebruik van de mogelijkheid om bij verkoop en verhuur van hun vastgoed direct te mogen onderhandelen met andere zorginstellingen, woningcorporaties of gemeenten. Wij zijn benieuwd in hoeverre ook de uitzondering op de regel dat de hoogste taxatiewaarde moet worden behaald andere aanpassing haar weg vindt in de praktijk.