Ons mededingingsteam heeft Thebe en Careyn begeleid bij het verkrijgen van goedkeuring, na het doorlopen van de vergunningsfase, van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor een overname.

Ons mededingingsteam heeft Thebe en Careyn begeleid bij het verkrijgen van goedkeuring, na het doorlopen van de vergunningsfase, van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor een overname. Eerder heeft ons team al goedkeuring van de Nederlandse Zorgautoriteit vereist (NZa) verkregen voor deze overname.

 

Thebe, een zorginstelling in West- en Midden-Brabant, is voornemens de wijkverpleging, dagbesteding, thuisbegeleiding en een hospice die Stichting Careyn aanbiedt in de regio West-Brabant over te nemen. Voor deze overname is goedkeuring van de ACM en NZa vereist. De ACM heeft op 3 november 2020, na een diepgaand tweede fase onderzoek, een vergunning gegeven voor deze overname en heeft daaraan een aantal voorwaarden – een remedie – verbonden.

 

Op 27 februari 2020 heeft de ACM bij besluit vastgesteld dat Thebe en Careyn voor deze concentratie een vergunning nodig hebben, omdat deze concentratie volgens de ACM tot mededingingsbezwaren zou leiden op een aantal markten. Op 1 mei 2020 hebben Thebe en Careyn vervolgens een vergunningsaanvraag ingediend bij de ACM. Om tegemoet te komen aan een aantal mededingingsbezwaren die volgens de ACM ontstaan in de gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau, zal Careyn haar wijkverplegingsactiviteiten in die gemeenten overdragen aan een andere zorgaanbieder.

 

Thebe en Careyn kunnen nu verder met het uitvoeren van hun plannen. Careyn wil meer focus aanbrengen in het aanbod en het werkgebied van haar organisatie. Het overdragen van de zorgactiviteiten aan Thebe in de regio Breda is een van de manieren om deze focus te krijgen. Voor Thebe betekent deze overname een mooie kans om de keten van zorg te versterken in de regio, en op die wijze te ondersteunen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.