Mag een bestuursorgaan de elektronische weg afsluiten voor specifieke individuen? Die vraag stond centraal in de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) van 1 maart 2023 (ECLI:NL:RVS:2023:816). Dat mag niet, zo oordeelde de Afdeling. Het college van burgemeester en wethouders (het college) van de gemeente Bergen (NH) was niet bevoegd om een specifieke persoon uit te sluiten van correspondentie langs de elektronische weg. In reactie op een klacht van een burger (appellant) had het college medegedeeld dat deze burger zich uitsluitend schriftelijk (per brief) tot het college kon wenden en dat op e-mailberichten niet gereageerd zou worden

Elektronische weg afgesloten, toch per e-mail ingebrekestelling

Het college van B&W heeft op 27 januari 2020 een brief gestuurd waarin zij op basis van artikel 2:15 Awb de elektronische weg voor (de gemachtigde van) een specifieke burger wilde afsluiten. In deze brief stond dat het college hem gezien de hoeveelheid e-mailberichten per brief beter van dienst kon zijn en dat er in het vervolg niet op e-mailberichten van hem gereageerd zou worden.

 

Vervolgens heeft de appellant langs de elektronische weg een ingebrekestelling ingediend wegens het niet tijdig nemen van een beslissing op bezwaar. Het college heeft niet gereageerd op deze ingebrekestelling, omdat deze niet schriftelijk was ingediend. Appellante voert vervolgens in hoger beroep aan dat het college, anders dan de rechtbank heeft geoordeeld, een dwangsom heeft verbeurd wegens het niet tijdig nemen van een besluit op bezwaar.

Strekking artikel 2:15 Awb

De Afdeling oordeelt dat met artikel 2:15 van de Awb niet is beoogd de elektronische weg bij wijze van uitzondering voor individuele indieners af te sluiten, en op die manier voor hen een hogere drempel op te werpen voor correspondentie met het desbetreffende bestuursorgaan.

 

Het college mag de elektronische weg op grond van artikel 2:15 van de Awb niet afsluiten voor individuele indieners, ook niet wanneer zij veelvuldig contact opnemen met het bestuursorgaan. Dit zou volgens de Afdeling in strijd zijn met de strekking van het artikel.

Conclusie

 De uitspraak van de Afdeling geeft meer duidelijkheid over de toepassing van artikel 2:15 van de Awb. Het is niet toegestaan voor bestuursorganen om de elektronische weg op grond van dit artikel af te sluiten voor individuele indieners, ook niet wanneer zij veelvuldig contact opnemen met het betreffende bestuursorgaan.

 

Indien een bestuursorgaan correspondentie via de elektronische weg heeft opengesteld, moet deze weg ook openblijven voor individuele indieners. Artikel 2:15 Awb geeft geen grondslag om de elektronische weg voor individuen af te sluiten. Dit betekent dat, wanneer een bestuursorgaan de elektronische weg wil afsluiten voor een specifiek persoon, hier een andere wettelijke grondslag voor nodig is.

 

Naar onze opvatting is het wel mogelijk een individu te verwijzen naar één specifiek te hanteren e-mailadres. Op die manier kan de berichtgeving via de elektronische weg gekanaliseerd worden. Voor zover ons bekend is hier nog geen rechtspraak over. Mocht u hier in de praktijk mee te maken hebben, komen wij graag met u in contact.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Marit Gorissen of Carola van Andel.