ICT en onderwijs

ICT is niet meer weg te denken uit het onderwijs. Zo zijn er inmiddels vele digitale leerlingvolgsystemen en leermiddelen beschikbaar. Steeds vaker draaien ook de digitale systemen die onderwijsinstellingen gebruiken niet meer op apparatuur van de onderwijsinstelling zelf, maar in ‘de cloud’. Zowel onderwijsinstellingen als ouders, leerlingen/studenten en medewerkers verwachten daarbij meer en meer dat hun digitale systemen 24/7 beschikbaar zijn.

Wij helpen u graag bij het opstellen van contracten voor de aanschaf van ICT middelen

Jasper Scholtens

Advocaat

Juridische problemen bij ICT in het onderwijs

In onze praktijk zien wij dat er vaak onvoldoende aandacht wordt besteed aan de afspraken over en contracten voor de levering van digitale systemen en leermiddelen. Dat leidt tot financiële risico’s voor onderwijsinstellingen en ingewikkelde en vaak kostbare discussies over bijvoorbeeld de vraag:

  1. Bij wie het intellectueel eigendomsrecht ligt op bepaalde digitale content.
  2. Wat een onderwijsinstelling precies van de leverancier mag verwachten en in hoeverre de onderwijsinstelling de leverancier kan aanspreken als niet overeenkomstig de verwachtingen wordt geleverd.
  3. Per wanneer een onderwijsinstelling het contract met een leverancier kan beëindigen.
  4. Of de wijze waarop in het betreffende digitale systeem wordt omgegaan met persoonsgegevens van leerlingen/studenten wel in overeenstemming is met het privacyrecht.

Dat is jammer, want de kans op dergelijke risico’s en discussies kan eenvoudig worden verkleind door vooraf juridisch advies in te winnen en de contracten voor het tekenen daarvan te laten beoordelen. Achteraf is het vaak lastig om eenmaal gemaakte afspraken nog te veranderen.

Juridisch advies over ICT in het onderwijs

De specialisten van Nysingh hebben ervaring met complexe en minder complexe ICT-projecten én met de specifieke dynamiek van het onderwijs. Wij helpen onderwijsinstellingen onder meer bij het beoordelen en opstellen van contracten voor bijvoorbeeld de aanschaf van digitale producten of SaaS-diensten. Neem voor advies gerust vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. Wij helpen u graag.

Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors