In haar uitspraak van 8 februari 2023 (ECLI:NL:RVS:2023:494) geeft de Afdeling, onder verwijzing naar eerdere rechtspraak, een overzicht van het toetsingskader voor de beoordeling van een geschil over inbrengwaarden bij exploitatieplannen.

Uitgangspunt is onafhankelijke en deskundige taxatie

Aan de in een exploitatieplan opgenomen raming van inbrengwaarden dient in beginsel een door een onafhankelijke deskundige uitgevoerde taxatie ten grondslag te liggen. Het bestuursorgaan mag op de taxatie van een onafhankelijke deskundige afgaan, nadat (i) het is nagegaan of deze taxatie op zorgvuldige wijze tot stand is gekomen, (ii) de gevolgde methode en gehanteerde redenering begrijpelijk en consistent zijn en de daaruit getrokken conclusies daarop aansluiten, en (iii) de taxatie inzicht verschaft in de gegevens die bij de taxatie zijn betrokken.

Voorwaarden geslaagd beroep tegen taxatie

Als een partij concrete aanknopingspunten voor twijfel aan de zorgvuldigheid van de totstandkoming van de taxatie, de begrijpelijkheid van de in de taxatie gevolgde methode en gehanteerde redenering of het aansluiten van de conclusies daarop naar voren heeft gebracht, mag het bestuursorgaan niet zonder nadere motivering op de taxatie afgaan. Zo nodig vraagt het bestuursorgaan de taxateur een reactie op wat over de taxatie is aangevoerd.

 

Indien de rechter gevraagd wordt om een oordeel over de uitgevoerde taxatie, dan acht de Afdeling het volgende van belang:

  • Welke taxatiemethode in een concreet geval wordt gebruikt, staat ter beoordeling van de onafhankelijke taxateur. De onafhankelijk taxateur mag onder omstandigheden een taxatie (mede) baseren op zijn kennis, ervaring en intuïtie.
  • De maatstaf bij de te verrichten toetsing is of grond bestaat voor het oordeel dat het bestuursorgaan, gelet op de wijze van totstandkoming en/of de inhoud van de taxatie van de door het bestuursorgaan ingeschakelde onafhankelijke taxateur, waaronder de motivering daarvan, zich bij de besluitvorming niet redelijkerwijs op dat deskundigenoordeel heeft kunnen baseren.
  • Wanneer het betoog van een appellant de specifieke deskundigheid van de taxateur raakt, kan het betreffende onderdeel van het taxatierapport in beginsel slechts gemotiveerd bestreden worden met een tegenrapport van een onafhankelijke taxateur. Het is in dat kader niet voldoende dat het tegenadvies uitsluitend een andere zelfstandige taxatie tegenover de taxatie stelt. Uit zo’n in een tegenrapport vervatte zelfstandige taxatie blijkt nog niet waarom de in het taxatierapport vervatte taxatie onjuist is.
  • Wanneer in het taxatierapport en het tegenrapport verschillende uitgangspunten gehanteerd worden, moet in het tegenrapport aannemelijk gemaakt worden dat de in het taxatierapport gehanteerde uitgangspunten niet redelijk zijn. Verder is onvoldoende een niet-onderbouwd betoog van een appellant of diens gemachtigde, dat de specifieke deskundigheid van taxateurs raakt: appellant zelf of diens gemachtigde kunnen immers niet als onafhankelijke taxateur worden aangemerkt.

 

Meer informatie?
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neemt u dan contact op met Carola van Andel (M: +31 (0)6 13 00 45 93 E: carola.vanandel@nysingh.nl) of Jelle Cosijnse (M: +31 (0)6 23 48 90 33 E: jelle.cosijnse@nysingh.nl).