Onlangs liet de rechtbank Den Haag zich uit over de mogelijkheid tot een vervroegde descente bij onteigening op basis van Titel IV Onteigeningswet (ECLI:NL:RBDHA:2021:1632).

De huidige Onteigeningswet kent verschillende bijzondere titels die de grondslag vormen voor onteigening. Het meest gebruikt worden titel IV (meestal ter uitvoering van een bestemmings- of inpassingsplan) en titel IIa (infrastructuur).

 

Wanneer onteigend wordt voor infrastructuur, waarvan de aanleg in een bestemmings- of inpassingsplan mogelijk is gemaakt, kan de onteigenende partij kiezen tussen beide titels. Een keuze voor titel IIa biedt verschillende procedurele voordelen. Zo hoeft de onteigening niet te wachten op het onherroepelijk worden van het bestemmings- of inpassingsplan. Ook kan de onteigenende partij al vooruitlopende op (de publicatie van) het Koninklijk Besluit om een vervroegde descente vragen.

 

Dit laatste is bij titel IV niet mogelijk, omdat bij onteigening op basis van titel IV wel op het Koninklijk Besluit gewacht moet worden voordat om een vervroegde descente kan worden gevraagd.

 

Lees meer op ons onteigeningsblog