Webinar Arbeidsrecht | Drie wijzigingen in het arbeidsrecht

Op dinsdag 5 oktober 2021 heeft Allard Bekius het maandelijkse webinar ‘Actualiteiten Arbeidsrecht’ gegeven. Daarin is onder andere de Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (“de richtlijn”) aan de orde gekomen.

De richtlijn

Het doel van de richtlijn is arbeidsvoorwaarden te verbeteren door transparantere en beter voorspelbare werkgelegenheid te bevorderen en tegelijkertijd te zorgen voor aanpassingsvermogen op de arbeidsmarkt. De richtlijn brengt drie wijzigingen in het arbeidsrecht met zich mee:

  1. uitbreiding informatieverplichting van werkgevers;
  2. geen verbod op nevenwerkzaamheden, tenzij; en
  3. kosteloos aanbieden van scholing.

De richtlijn is van toepassing sinds 31 juli 2019 en moet uiterlijk op 1 augustus 2022 in de EU-landen in nationale wetgeving zijn omgezet.

Uitbreiding informatieverplichting werkgever

In de wet staat opgesomd welke informatie (schriftelijk of elektronisch) verstrekt moet worden aan de werknemer die bij hem in dienst komt. Denk aan:

  • de functie van de werknemer;
  • het tijdstip van indiensttreding;
  • de aanspraak op vakantie of de wijze van berekening van de aanspraak;
  • of de werknemer gaat deelnemen aan een pensioenregeling.

De richtlijn breidt de informatieverplichting voor de werkgever verder uit. Informatie moet gegeven worden over:

  • het algemeen opleidingsbeleid van de werkgever;
  • de pauzes en dagelijkse en wekelijkse rusttijden;
  • informatie over de procedure die de werkgever en de werknemer moeten volgen indien de arbeidsrelatie wordt beëindigd, inclusief de termijnen waarbinnen tegen ontslag in beroep kan worden gegaan.

Duidelijk is dat met de uitbreiding van de informatieverplichting de administratieve lasten voor een werkgever zullen toenemen. Daarnaast komt er een sanctie op te staan in geval van niet naleving.

Geen verbod op nevenwerkzaamheden, tenzij

De Richtlijn bepaalt verder dat de werkgever de werknemer niet kan verbieden om buiten het werkrooster om voor andere werkgevers te gaan werken, tenzij sprake is van een uitzonderingsgeval. In de Nederlandse wet komt naar verwachting een nieuw wetsartikel waarin staat dat een verbod op nevenwerkzaamheden in beginsel niet is toegestaan tijdens het dienstverband. Een uitzondering hierop kan, omwille van de bescherming van de gezondheid en veiligheid van werknemers, onder meer door:

  • beperking van de arbeidstijd;
  • de bescherming van de vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie;
  • de integriteit van overheidsdiensten; of
  • het voorkomen van belangenconflicten.

Kosteloos aanbieden van scholing

De richtlijn bepaalt dat de opleidingen die de werkgever verplicht is aan te bieden aan de werknemer (op grond van de wet of een cao) ten behoeve van zijn/haar functie kosteloos aangeboden moeten worden. Het volgen van de opleiding moet daarnaast als arbeidstijd worden beschouwd en moet, indien mogelijk, plaatsvinden tijdens werkuren.
De verplichting om scholing kosteloos aan te bieden lijkt niet verenigbaar met het huidige studiekostenbeding. Daarnaast roept deze verplichting ook vragen op. Geldt dit ook voor werknemers die een opleiding volgen om door te kunnen groeien in hun werk? Is dat nog steeds ‘ten behoeve van zijn/haar functie’?

 

Wij houden deze drie wijzigingen voor u in de gaten!

Wilt u een webinar arbeidsrecht live bijwonen?

Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors