Sociaal zekerheidsrecht

Als werkgever krijgt u regelmatig te maken met het sociaal zekerheidsrecht, waaronder de werknemersverzekeringen Ziektewet, WIA en WW. Van u wordt verwacht dat u op de hoogte bent van de regels. Het is van belang bij arbeidsongeschikte of re-integrerende werknemers, maar ook bij ontslag. Dit geldt niet alleen voor eigenrisicodragers, maar voor iedereen.

"Wij bieden full-service arbeidsrechtelijke ondersteuning aan ondernemingen, zorginstellingen en overheidswerkgevers."

Lisa Bos

Advocaat

Sociale zekerheid en ziekte

Bij ziekteverzuim en langdurige arbeidsongeschiktheid komen diverse rechten en verplichtingen kijken, zoals loondoorbetaling, re-integratie en het aanvragen van een Ziektewet- of WIA-uitkering. Ook bij vraagstukken zoals bezwaar tegen loonsancties, herbeoordelingen of ontslag tijdens ziekte is het belangrijk om zorgvuldig te handelen.

Wat zegt de sociale wetgeving bij twee jaar ziekte?

Indien een werknemer twee jaar aaneengesloten arbeidsongeschikt is geweest, breekt er een belangrijke fase aan in het proces van ziekteverzuim binnen het sociaal zekerheidsrecht. Het UWV beoordeelt op dat moment de re-integratie-inspanningen van zowel de werkgever als de werknemer, zoals vereist door de sociale wetgeving. Voor die beoordeling moet het re-integratiedossier op orde zijn. Denk daarbij aan het (bijgestelde) plan van aanpak, eerstejaarsevaluatie en eindevaluatie. Bij onvoldoende inspanningen kan het UWV een loonsanctie opleggen, waardoor de werkgever verplicht is om het loon langer door te betalen. Een loonsanctie kan worden verkort, mits er alsnog goede inspanningen zijn geleverd.

 

Aan het einde van twee jaar ziekte vraagt de werknemer een WIA-uitkering aan. Het UWV beoordeelt de arbeidsongeschiktheid en plaatst de werknemer in de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten), IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten), of in de categorie minder dan 35% arbeidsongeschikt. In dat laatste geval volgt geen WIA-uitkering.

Wanneer krijgt de werknemer een Ziektewetuitkering?

Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever meestal twee jaar lang het loon doorbetalen. In bepaalde gevallen kan de werknemer ook een Ziektewetuitkering ontvangen, bijvoorbeeld bij een no-riskpolis, zoals geregeld binnen de sociale zekerheid.

 

Dit kan zich voordoen als een werknemer al een WIA-uitkering ontving voordat hij bij u in dienst kwam. Wordt hij binnen vijf jaar na indiensttreding ziek, dan kan de Ziektewetuitkering in mindering gebracht worden op het door te betalen loon. Een zieke werknemer kan in de eerste twee jaar van ziekte niet zomaar akkoord gaan met ontslag. Dat kan ervoor zorgen dat er geen recht meer is op een Ziektewetuitkering.

Werknemer met arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid roept vaak complexe vragen op over de rechten en plichten van zowel werkgever als werknemer. Of het nu gaat om de herplaatsing van een werknemer met een WIA-uitkering of het indienen van bezwaar tegen een UWV-besluit, een duidelijke aanpak is essentieel.

Mijn werknemer krijgt een WIA-uitkering en blijft in dienst

Het arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht komen samen in situaties waarin u een werknemer na een succesvolle re-integratie kunt herplaatsen in een passende functie. De inkomsten die de werknemer bij u verdient, worden verrekend met de WIA-uitkering.

 

Onder bepaalde voorwaarden kan die medewerker, bij nieuwe ziekte, een beroep doen op de no-riskpolis. Dit maakt het voor de werkgever aantrekkelijker om een arbeidsongeschikte werknemer in dienst te houden.

Bezwaar maken tegen een besluit van het UWV

Als eigenrisicodrager voor de WGA kan het financieel voordelig zijn om bezwaar te maken tegen een WGA-besluit. Dit kan door te betogen dat een werknemer recht heeft op een IVA-uitkering, omdat deze ernstiger arbeidsongeschikt is dan vastgesteld, of dat de werknemer minder dan 35% arbeidsongeschikt is. Afhankelijk van uw situatie adviseren wij graag over de kansen en mogelijkheden.

Eigenrisicodragerschap en de WW

Werkgevers hebben binnen de sociale zekerheid te maken met keuzes en verantwoordelijkheden die financiële en juridische impact kunnen hebben. Eigenrisicodragerschap en het recht op een WW-uitkering zijn daarbij belangrijke onderwerpen.

Eigenrisicodragerschap

Eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet en/of WGA betekent dat de werkgever zelf verantwoordelijk is voor uitkeringen aan zieke (ex-)werknemers, in plaats van dit via het UWV te regelen. Na de loondoorbetalingsplicht draagt de werkgever gedurende een bepaalde periode de kosten en begeleiding.

 

Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet bent u verantwoordelijk voor ex-werknemers die ziek uit dienst gaan, zoals na een tijdelijk contract. Voor de WGA blijft u verantwoordelijk voor uitkeringen na de wachttijd. Overheidswerkgevers zijn verplicht eigenrisicodrager voor de WW. Werkgevers buiten de overheid en het onderwijs kunnen deze keuze niet vrijwillig maken.

Komt mijn werknemer in aanmerking voor een WW-uitkering?

Na beëindiging van een arbeidsovereenkomst heeft een werknemer niet altijd recht op WW. Bijvoorbeeld bij ontslag op staande voet of tussentijdse beëindiging van een tijdelijk contract zonder geldige reden. Werkgevers moeten hiervan op de hoogte zijn en werknemers mogelijk informeren over de gevolgen voor hun WW-recht. Een sociaal zekerheidsrecht advocaat kan u hierbij ondersteunen.

Vragen omtrent het sociale zekerheidsrecht?

Heeft u vragen over het sociale zekerheidsrecht. Met onze pragmatische en integrale aanpak, staat ons team arbeidsrecht voor u klaar.

 *
 *
 *
 *
 *
 *
 *
Klik hier voor ons privacy statement.

Onze specialisten

Contact
Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors