Sociale zekerheid en ziekte
Bij ziekteverzuim en langdurige arbeidsongeschiktheid komen diverse rechten en verplichtingen kijken, zoals loondoorbetaling, re-integratie en het aanvragen van een Ziektewet- of WIA-uitkering. Ook bij vraagstukken zoals bezwaar tegen loonsancties, herbeoordelingen of ontslag tijdens ziekte is het belangrijk om zorgvuldig te handelen.
Wat zegt de sociale wetgeving bij twee jaar ziekte?
Indien een werknemer twee jaar aaneengesloten arbeidsongeschikt is geweest, breekt er een belangrijke fase aan in het proces van ziekteverzuim binnen het sociaal zekerheidsrecht. Het UWV beoordeelt op dat moment de re-integratie-inspanningen van zowel de werkgever als de werknemer, zoals vereist door de sociale wetgeving. Voor die beoordeling moet het re-integratiedossier op orde zijn. Denk daarbij aan het (bijgestelde) plan van aanpak, eerstejaarsevaluatie en eindevaluatie. Bij onvoldoende inspanningen kan het UWV een loonsanctie opleggen, waardoor de werkgever verplicht is om het loon langer door te betalen. Een loonsanctie kan worden verkort, mits er alsnog goede inspanningen zijn geleverd.
Aan het einde van twee jaar ziekte vraagt de werknemer een WIA-uitkering aan. Het UWV beoordeelt de arbeidsongeschiktheid en plaatst de werknemer in de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten), IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten), of in de categorie minder dan 35% arbeidsongeschikt. In dat laatste geval volgt geen WIA-uitkering.
Wanneer krijgt de werknemer een Ziektewetuitkering?
Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever meestal twee jaar lang het loon doorbetalen. In bepaalde gevallen kan de werknemer ook een Ziektewetuitkering ontvangen, bijvoorbeeld bij een no-riskpolis, zoals geregeld binnen de sociale zekerheid.
Dit kan zich voordoen als een werknemer al een WIA-uitkering ontving voordat hij bij u in dienst kwam. Wordt hij binnen vijf jaar na indiensttreding ziek, dan kan de Ziektewetuitkering in mindering gebracht worden op het door te betalen loon. Een zieke werknemer kan in de eerste twee jaar van ziekte niet zomaar akkoord gaan met ontslag. Dat kan ervoor zorgen dat er geen recht meer is op een Ziektewetuitkering.