Na intensieve onderhandelingen hebben brancheverenigingen van verhuurders en huurders in de retailsector op 10 april jl. overeenstemming bereikt over een pakket steunmaatregelen voor retailers die door de coronacrisis zijn getroffen.

Ondertekenaars van het akkoord zijn Detailhandel Nederland, INretail, vastgoedorganisaties IVBN, Vastgoed Belang en VGO en het ministerie van Economische Zaken. Ook de banken zijn onderdeel van het akkoord, via de leden van de commissie zakelijk vastgoed van ABN AMRO, Deutsche Bank, ING en Rabobank.

Steunakkoord

Raadpleeg hier het Steunakkoord.

Kern van de afspraken in het Steunakkoord is dat de huurbetalingen voor de maanden april, mei en juni worden opgeschort voor retailers die een omzetdaling hebben van minimaal 25% over deze periode. De minimum opschorting is 50%, maar kan in een enkel geval oplopen tot 75% of zelfs 100% voor de zwaarder getroffen retailers en/of (winkel)ambachtsbedrijven die een volledige lockdown kennen. Het Steunakkoord is in die zin een bodemafspraak die ruimte biedt voor maatwerkoplossingen per retailer, per verhuurder en per locatie.

 

In het akkoord zijn ook enkele afspraken gemaakt voor de wat langere termijn. Zo komt kwijtschelding van betalingsverplichtingen aan de orde als de daadwerkelijke impact na drie maanden duidelijk is. De precieze invulling daarvan wordt later door de betrokken partijen besproken.

 

Het Steunakkoord betreft geen bindende afspraken maar geeft richtlijnen voor de wijze waarop volgens de betrokken partijen in de retailsector met de gevolgen van de coronacrisis zou moeten worden omgegaan. De oproep aan vastgoedeigenaren en retailers is om in goed overleg gebaseerd op vertrouwen en wederzijds begrip te komen tot nadere afspraken omtrent de huurverplichtingen van retailers. Uitgangspunt zou moeten zijn dat de financiële pijn van de crisis zo veel mogelijk wordt gedeeld. In eerste instantie dus door uitstel te verlenen van betaling van de huur.

 

Dit blog werd geschreven door mr. Jonne Fluitsma. Jonne was bij Nysingh werkzaam van 2017 tot 2021.