In deze bijdrage bespreken wij het Ontwerpbesluit voor publiekrechtelijk afdwingbare financiële bijdragen.

Dit Ontwerpbesluit ziet op het publiekrechtelijk afdwingen van financiële bijdragen in bepaalde gevallen. Op 8 januari 2021 heeft minister Ollongren het ontwerpbesluit aangeboden aan de Tweede Kamer. Het consultatiebesluit kwam eerder aan bod in dit blog.

 

Aanleiding was de uitbreiding van het wetsvoorstel Aanvullingswet grondeigendom Omgevingswet met de artikelen 13.23 en 13.24. Dit besluit bespraken wij eerder in deze bijdrage. Bij amendement van Ronnes c.s. zijn de artikelen 13.23 en 13.24 in de Omgevingswet gekomen. Daardoor is het mogelijk om ook publiekrechtelijk (naast de al bestaande privaatrechtelijke mogelijkheid) een financiële bijdrage af te dwingen voor ontwikkelingen ter verbetering van de kwaliteit van de fysieke leefomgeving.

 

Artikel 8.21 van het Ontwerpbesluit wijst de categorieën aan waarbinnen een financiële bijdrage kan worden verhaald. In deze bijdrage vatten we de categorieën uitgebreid samen. Nota bene: op deze verplichte financiële bijdrage moet worden voorgesorteerd met een onderbouwing in de Omgevingsvisie of in een Omgevingsprogramma.

 

Lees meer op ons onteigeningsblog