De rechtbank Amsterdam heeft VanMoof woensdag 12 juli  surseance van betaling verleend en twee bewindvoerders aangesteld. Voor toeleveranciers kunnen hierdoor diverse vragen ontstaan. Stijn Pennings beantwoordt in zijn artikel vijf vragen die de leveranciers zichzelf in ieder geval zouden moeten stellen.

Wat is een surseance van betaling?

Surseance van betaling is uitstel van betaling voor een onderneming die in financiële problemen verkeert. Het doel is over het algemeen dat je als onderneming tijd hebt om de financiën weer op orde te krijgen. Als toeleverancier kun je als toeleverancier en schuldeiser openstaande schulden niet opeisen bij VanMoof. Eventuele beslagen komen te vervallen.

Kan ik de door mij geleverde goederen bij VanMoof ophalen?

Omdat de rechtbank Amsterdam een afkoelingsperiode van twee maanden heeft afgekondigd, kunnen goederen niet worden opgehaald. Dit geldt ook als de goederen onder eigendomsvoorbehoud zijn geleverd. Het is wel belangrijk om de bewindvoerders te laten weten voor welke goederen het eigendomsvoorbehoud geldt. Anders bestaat het risico dat geleverde goederen nog worden verkocht zonder dat de bewindvoerders weten dat er sprake is van een eigendomsvoorbehoud.

Bent u het als toeleverancier niet eens met de afkoelingsperiode? Dan kunt u als toeleverancier machtiging bij de rechter-commissaris vragen om de goederen alsnog op te eisen.

Ben ik verplicht om door te leveren aan VanMoof?

De overeenkomst tussen u en VanMoof blijft in beginsel gewoon gelden tijdens de surseance van betaling (en het mogelijk opvolgende faillissement). Gemaakte afspraken dienen dus in beginsel ook na te worden gekomen. In overeenkomsten is vaak bepaald dat bij een surseance van betaling of faillissement niet meer geleverd hoeft te worden. Het is dus van belang om te bekijken wat met VanMoof in de overeenkomst is afgesproken. U kunt de bewindvoerders en VanMoof vragen of zij de overeenkomst wensen voort te zetten. Als zij de overeenkomst wensen voort te zetten, dient zekerheid te worden gesteld voor toekomstige leveranties. Denk dan bijvoorbeeld aan vooruitbetaling of garanties.

Wat gebeurt er mijn openstaande vordering op VanMoof? Kan ik nog betalingen verwachten?

U kunt VanMoof niet dwingen om de openstaande vordering van voor de surseance van betaling te laten betalen. Een betaling van VanMoof voor deze openstaande vordering is dus niet te verwachten. Vorderingen die zijn ontstaan gedurende de surseance van betaling dienen wel betaald te worden. Na beëindiging van de surseance van betaling kunt u uw vorderingen weer verhalen, tenzij de surseance van betaling wordt opgevolgd door een faillissement.

Wie zijn de bewindvoerders?

 Via het Centraal Insolventieregister kunt u zien wie de bewindvoerder is en hoe u contact met hen kunt opnemen.

Contact

 Neem contact op met Stijn Pennings indien u als toeleverancier vragen heeft over de surseance van betaling van VanMoof. Ook indien u uw risico’s en schade zoveel mogelijk wil beperken, is het verstandig om contact op te nemen.