Op 26 maart 2024 zijn twee wetswijzigingen aangenomen die van belang zijn voor kleine zorgaanbieders. Het gaat om een wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg (‘Wmg’) en de Wet toetreding zorgaanbieders (‘Wtza’). Met de wetswijzigingen wordt gestreefd naar een vermindering van administratieve lasten voor kleine zorgaanbieders enerzijds en het waarborgen van voldoende verantwoordingsplicht anderzijds.

Jaarverantwoordingsplicht (Wmg)

Het eerste amendement betreft de jaarverantwoordingsplicht van zorgaanbieders zoals opgenomen in de Wmg. In de huidige Wmg is een verbod op het stellen van afzonderlijke regels voor kleine zorgaanbieders vastgelegd. Met het aannemen van deze wetswijziging kan de Minister voortaan wél onderscheid maken tussen categorieën van zorgaanbieders: micro, klein, middelgroot en groot. De wetswijziging maakt het mogelijk dat van kleine zorgaanbieders een andere jaarverantwoording wordt verlangd dan van grote zorgaanbieders.

 

De jaarverantwoordingsplicht wordt voor zogenoemde ‘micro-zorgaanbieders’ teruggebracht tot een beperkte jaarrekening en bestaat hoogstens uit een drietal vragen over identiteit, aantal zorgverleners en aantal cliënten. Om als micro-zorgaanbieder aangemerkt te worden dient een zorgaanbieder te voldoen aan twee van onderstaande drie criteria:

 

  • Een balanstotaal van maximaal € 450.000;
  • Een netto-omzet van maximaal € 900.000;
  • Maximaal 10 fte medewerkers in loondienst (zzp’ers tellen niet mee).

 

Bovendien wordt het mogelijk dat de jaarverantwoording (gedeeltelijk) niet openbaar hoeft te worden gemaakt voor ‘micro-zorgaanbieders’. Achtergrond van deze wijziging is dat bij deze groep zorgaanbieders een groter risico bestaat dat de informatie in de jaarverantwoording direct te herleiden is tot individuele personen

 

De vereenvoudiging van de jaarverantwoordingsplicht voor kleine zorgaanbieders vormt een belangrijke stap in het verminderen van de administratieve lasten. Het is nu aan de Minister om hier nadere regels over vast te stellen in de Uitvoeringsregeling Wtza.

 

Vergunningplicht (Wtza)

Het tweede amendement gaat over de vergunningsplicht van zorgaanbieders op grond van de Wtza. Deze wet bevat onder meer de vergunningsplicht voor instellingen die medisch specialistische zorg verlenen of doen verlenen en voor instellingen die met meer dan tien zorgverleners zorg of een andere dienst als omschreven bij of krachtens de Wlz of Zvw verlenen of doen verlenen.

 

Als gevolg van de wetswijziging dienen ook zorgaanbieders met minder dan tien zorgverleners voortaan te voldoen aan de vergunningsplicht. De bestaande instellingen met tien of minder zorgverleners die door de wetswijziging onder de reikwijdte van de vergunningsplicht komen te vallen, krijgen deze vergunning van rechtswege. Zij hoeven geen aanvraag in te dienen. Nieuwe kleine zorgaanbieders die na de inwerkingtreding van het amendement over een vergunning moeten gaan beschikken, dienen wel zelf de vergunning aan te vragen. Dit betekent dat kleine zorgaanbieders die al actief waren voor de inwerkingtreding van de wetswijziging automatisch een vergunning krijgen, terwijl nieuwe toetreders het normale aanvraagproces moeten doorlopen.

 

Inwerkingtreding

Demissionair Minister Helder (VWS) heeft aangegeven dat zij hoopt dat beide wijzigingen ingaan per 1 januari 2025. Wij houden u vanzelfsprekend op de hoogte van de inwerkingtreding.

 

Vragen?

Mocht u vragen hebben over de wetswijzigingen of van gedachte willen wisselen over de mogelijke consequenties voor uw zorginstelling, neem gerust contact op met de experts van de Marktgroep Zorg van Nysingh.