Aanbestedingsrecht

Aanbestedende diensten krijgen met allerlei facetten van het Europees en nationaal aanbestedingsrecht te maken. Aanbestedende diensten moeten non-discriminatoir, transparant en proportioneel te werk gaan. Alle inschrijvers moeten dezelfde kans krijgen om de opdracht binnen te halen. Maar de (Europese) aanbestedingsregels en -beginselen zijn complex en dynamisch. Zowel aanbestedende diensten als inschrijvers moeten met veel wetgeving (Aanbestedingswet 2012 en Gids Proportionaliteit) en continue wijzigingen daarop rekening houden.

Heeft u advies nodig over aanbestedingsrecht? Wij helpen u graag verder.

Ingrid van den Berge

Advocaat, Partner

Ons team aanbestedingsrecht-experts is thuis in het Europees en nationaal aanbestedingsrecht. Wij leveren juridisch hoogstaande en tegelijkertijd snelle en pragmatische bijstand, waarbij de vertaling van juridische problemen naar oplossingen centraal staat. We hebben veel ervaring met de advisering over en begeleiding van inkooptrajecten en aanbestedingsprocedures. Daarnaast procederen we regelmatig in aanbestedingsgeschillen, zowel in kort geding als in bodemprocedures. Ook hebben we ervaring met prejudiciële procedures bij het Hof van Justitie van de EU.

 

Aanbestedingsrecht

Onze advocaten Aanbestedingsrecht

Ons team specialisten aanbestedingsrecht treedt op voor aanbestedende diensten: de Nationale Politie, ProRail, verschillende provincies, gemeenten, waterschappen, onderwijsinstellingen en (academische) ziekenhuizen. Ook adviseren wij ondernemers die inschrijven op aanbestedingen.

 

We hebben verder veel ervaring met aanbestedingen in de zorg, ICT-sector en de afvalbranche, en met aanbestedingen van kantoormeubilair, schoonmaak, catering, bouw en publiek- en leerlingenvervoer. Ook adviseren wij geregeld over complexe aanbestedingsrechtelijke vraagstukken, waaronder publiek-publieke samenwerking (horizontale samenwerking en quasi-inhouse problematiek, de verlening van een alleenrecht), andere uitzonderingen op de aanbestedingsplicht en verschillende soorten van gebiedsontwikkeling.

 

We helpen u graag. U kunt bij ons terecht met al uw vragen over bijvoorbeeld:

 • de aanbestedingsplicht
 • uitzonderingen op de aanbestedingsplicht
 • de aanbestedingsplicht bij een onderdrempelige opdracht
 • de inrichting van een aanbesteding
 • het opstellen en beoordelen van aanbestedingsdocumenten
 • het opstellen en beoordelen van selectiecriteria, gunningscriteria en uitsluitingsgronden
 • het motiveren van de gunningsbeslissing en de intrekkingsbeslissing
 • het al dan niet mogen doorvoeren van (wezenlijke) wijzigingen
 • aanbestedingsgeschillen
 • private aanbestedingen
 • publiek-publieke samenwerking
 • geschillen over de uitvoering van een overeenkomst die eerder is aanbesteed

 

Werkt u bij een aanbestedende dienst of bent u juist ondernemer en dus potentiële inschrijver? Blijf dan op de hoogte van actuele ontwikkelingen en activiteiten, zoals onze online seminars, symposia en cursussen.

Blijf op de hoogte van het Aanbestedingsrecht

Werkt u bij een aanbestedende dienst of ben u juist ondernemer en dus potentiële inschrijver? Word dan lid van onze LinkedIn netwerkgroep en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en activiteiten, zoals online seminars, symposia en cursussen.

Kennis van het Aanbestedingsrecht

Jaarlijks publiceert ons team de Kroniek Europese en nationale aanbestedingsrecht-jurisprudentie in het Tijdschrift voor Aanbestedingsrecht. Daarnaast publiceren we geregeld in Tender Nieuwsbrief, annoteren we in JAAN en schrijven we mee aan Kluwer Tekst & Commentaar Aanbestedingsrecht en aan Sdu Commentaar Aanbestedingsrecht. Verder verzorgen we opleidingen aan toonaangevende opleidingen, zoals de Grotius Academie. Alle teamleden zijn lid van en actief voor de Vereniging voor Aanbestedingsrecht. Tot slot worden wij als top-experts aanbevolen in de internationale Who’s Who Legal: Government Contracts.

 

Heeft u interesse in een incompany cursus aanbestedingsrecht? In overleg met u verzorgen onze specialisten een praktijkgerichte training op maat die voldoet aan de wensen en specifieke doelstelling van uw organisatie. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden!

Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors