Herstructurering

Een ondernemer wil investeren, innoveren en snel schakelen; het vizier gericht op vooruit! Maar als het tij zich keert voor de onderneming dan ontstaat er een krachtenveld dat onoverzichtelijk kan zijn. Juist dan is het belangrijk scherp te krijgen wat te doen, of juist na te laten. Onze advocaten herstructurering staan u dan graag bij.

Wij begeleiden u bij de herstructurering van uw onderneming met gedegen advies.

Jeroen Stekelenburg

Advocaat, Partner

Nysingh biedt het kompas waarmee u als ondernemer de juiste koers houdt naar de toekomst

Ons team bestaat uit gespecialiseerde advocaten op het gebied van herstructurering (sanering van schulden en herfinanciering). Met snelle, duidelijke en praktische adviezen creëren wij overzicht. We schetsen het speelveld, de routes, zoals

 • reorganisatie
 • crediteurenakkoord
 • WHOA
 • surseance van betaling
 • faillissement

En we dragen oplossingen aan. Met ons advies neemt u weloverwogen beslissingen ten aanzien van de toekomst en koers van uw onderneming. Ook helpen wij ondernemers in de onderhandeling met banken over de (her)financiering van hun onderneming in economisch zwaar weer.

herstructurering

Reorganisatie

Onze advocaten worden vaak gevraagd om ondernemingen bij te staan bij reorganisaties. Wij helpen werkgevers om hun wettelijke verplichtingen na te komen en de rechten en belangen van hun werknemers te waarborgen. Of het nu gaat om grote (collectieve) of kleinere reorganisaties, wij geven antwoord op al uw vragen en begeleiden u, waar nodig, tijdens het gehele traject. Wij helpen u bij

 • de voorbereiding en planning van het reorganisatietraject
 • de arbeidsrechtelijke aspecten zoals de melding van het collectief ontslag
 • het overleg met de ondernemingsraad en vakbonden
 • de ontslagprocedure

Crediteurenakkoord

Ondernemingen in zwaar weer kunnen hun schuldeisers aanbieden om een bepaald percentage van de vordering te voldoen tegen kwijtschelding van de rest van de vordering. Accepteren de schuldeisers het crediteurenakkoord, dan kan de onderneming worden voortgezet en een faillissement worden voorkomen. Onze advocaten adviseren ondernemers over het vaststellen en aanbieden van een crediteurenakkoord, maar ook schuldeisers aan wie een akkoord wordt aangeboden bij de vraag of zij er verstandig aan doen het voorstel tot akkoord wel of niet te accepteren.

WHOA

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt ondernemingen die verwachten op korte termijn niet meer aan hun betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, nieuwe mogelijkheden om te herstructureren. Het is een instrument om op effectieve wijze de schuldenlast te verlichten. In tegenstelling tot een crediteurenakkoord kan een akkoord op voet van de WHOA, onder voorwaarden, worden opgelegd aan alle schuldeisers, zelfs zij die niet met het akkoord instemmen. Daarnaast kan de WHOA ingezet worden bij de afwikkeling van een onderneming die geen overlevingskansen meer heeft, als daarmee een beter resultaat wordt gehaald dan wanneer de afwikkeling zou plaatsvinden in faillissement. Onze specialisten staan ondernemers bij gedurende het hele proces van de voorbereiding van het akkoord tot de uitvoering ervan. Dit proces maken wij inzichtelijk in de WHOA routekaart.

De inhoud van de regeling op hoofdlijnen hebben we voor u samengevat in het e-book WHOA.

Surseance van betaling

Een onderneming met betalingsproblemen kan surseance van betaling aanvragen. De surseance leidt tot uitstel van betaling van concurrente schulden, waardoor de in financiële problemen verkerende ondernemer de kans krijgt orde op zaken te stellen. Wij staan ondernemers bij die via de surseance van betaling tot een sanering van schulden willen komen.

 

Daarnaast worden onze advocaten vaak door de rechtbank benoemd als bewindvoerder bij surseances van betaling. De bewindvoerder voert samen met de ondernemer (tijdelijk) het beheer van de onderneming. Hij onderzoekt of het mogelijk is om aan de hand van de surseance van betaling tot een oplossing van de financiële problemen van de onderneming te komen.

Faillissement

Verkeert uw onderneming in moeilijkheden? Is uw klant of leverancier failliet? Wilt u een onderneming vanuit faillissement kopen? Ons team bestaat uit specialisten die zich dagelijks bezighouden met deze vraagstukken. Wij beantwoorden uw vragen graag. Daarnaast worden onze advocaten regelmatig benoemd als curator in (grote) faillissementen.

Relevante referentieprojecten

 • Begeleiden private vastgoedmaatschappij bij de herfinanciering van een vastgoedportefeuille ter waarde van EUR 35 miljoen en daaropvolgende herstructurering. Vastgoedsector.
 • Begeleiden herstructurering Nederlandse dochtermaatschappij van een Amerikaanse marktleider op het gebied van schone energie en recycling, mede in het kader van het algeheel stroomlijnen van de Europese tak. Industriële sector.
 • Adviseren toonaangevende tankbouw- en onderhoudsspecialist als koper van een branchegenoot ter waarde van EUR 30 miljoen, inclusief herstructurering van het concern. Industriële sector.
 • Begeleiden onderneming actief op het gebied van koeltechniek als koper van een branchegenoot vanuit faillissement (doorstart).
 • Optreden als curator in (grotere) faillissementen waaronder Oad, Weyl Beef Products, Bouwbedrijf Moes (pre-pack), Biodiesel Kampen, Van der Reijd Groep, Installatiebedrijf Meulenbeld-Hofhuis en Yelloo Steigerbouw.

Onze advocaten herstructurering

Onze specialisten beantwoorden graag al uw vragen over herstructureringen en de diverse routes. Niet alleen als het al zover is. Ook als er nog helemaal geen zwaar weer in zicht is, kunnen we u helpen uw risico’s te verkleinen en uw mogelijkheden te vergroten. Zo bent u voorbereid voor als er toch iets mis gaat.

 

Neem contact op met een van onze herstructureringsadvocaten.

Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content