Vastgoed in de zorg

Zorgvastgoed staat als gevolg van een aantal in elkaar grijpende ontwikkelingen de laatste jaren volop in de belangstelling. Zo is de financiering van bouw- en exploitatielasten voor gebouwen in de care ingrijpend gewijzigd, met als gevolg dat instellingen op zoek moesten naar nieuwe manieren om hun vastgoed te financieren. Tegelijk is in de care extramuralisatie en het scheiden van wonen en zorg ingevoerd. Bovendien hebben zorgaanbieders te maken met veranderende wensen en eisen van hun doelgroepen.

Heeft u juridisch advies nodig over zorgvastgoed?

Erik van der Dussen

Advocaat, Partner

Uitdagingen bij zorgvastgoed

Als gevolg van voornoemde ontwikkelingen moest de huisvestingsstrategie in de zorg op de schop. Denk daarbij aan transformatie en (vervangende) nieuwbouw van (woon)zorggebouwen, al dan niet in combinatie met het afstoten van de eigendomspositie. We zien dat zorgaanbieders hierbij de samenwerking zoeken met woningcorporaties, beleggers en ontwikkelaars.

 

Daarbij doen zich vragen en uitdagingen voor die vaak geheel nieuw zijn voor instellingen in de zorg. Want waarmee rekening te houden bij de vastgoedfinanciering? Welke rol spelen fenomenen als ‘zorgwoning’ en verhuurdersheffing’ hierbij? Hoe kan een ‘sale & lease back’ constructie worden vormgegeven? En hoe daarbij rekening te houden met de goedkeuringsprocedure van het College sanering zorginstellingen?

Juridisch advies over zorgvastgoed

De specialisten van Nysingh adviseren ziekenhuizen en instellingen in de care over hun vastgoedvraagstukken. Bijvoorbeeld over de benodigde bestemmingsplan- en vergunningentrajecten bij nieuw- en verbouwprojecten. Ook hebben we veel ervaring met het opstellen van en adviseren over aannemings-, bouwteam-, coördinatie- en adviseursovereenkomsten voor de ziekenhuisbouw. Wij zijn zeer vaak betrokken bij complexe projecten in een bestaande ziekenhuisomgeving, waarbij het ziekenhuis operationeel volop doordraait.

 

Daarnaast zijn onze specialisten bedreven in het opstellen en redigeren van huisvestingsgerelateerde contracten voor onze cliënten in de gezondheidszorg. Wij adviseren daarbij ook over vastgoedfinanciering en -exploitatie, (verkoop)tenders en specifieke thema’s zoals de contractuele koppeling tussen zorgverlening en wonen.

 

Als er een geschil ontstaat met een bouwpartner, helpen wij dit op te lossen. Zo nodig procederen we bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw of de civiele rechter.

Contact

Onze specialisten zorgvastgoed maken deel uit van de Marktgroep Zorg van Nysingh. De Marktgroep Zorg brengt meerdere expertises samen om zo met een dedicated team een meer projectmatige benadering van vraagstukken te kunnen bieden. Daarbij richten deze specialisten zich ieder vanuit hun specifieke expertise op zorginstellingen.

 

Neem voor advies over zorgvastgoed contact op met Erik van der Dussen, E: erik.vanderdussen@nysingh.nl of  Wouter Boonstra, E: wouter.boonstra@nysingh.nl

Contact
Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors