Het uitblijven van het Fiscaal Kader ZZP zorg, wij schreven daar eerder over in deze blog, en het opheffen van het handhavingsmoratorium Wet DBA heeft ertoe geleid dat de Brancheorganisaties Zorg de handen in één hebben geslagen en gekomen zijn tot het Fiscaal Kompas ZZP Zorg. Dit Kompas bevat een overzicht van de relevante (fiscale) wet- en regelgeving voor de loonheffingen en de kwaliteit van zorg rond de inhuur van zzp’ers in de zorg. Het is bedoeld om zorgorganisaties ondersteuning te bieden en te helpen bij het beoordelen van de arbeidsrelatie met een zorgprofessional voor de loonheffingen. Het bevat ook modelovereenkomsten.

Het Fiscaal Kompas richt zich op zorgdiensten die vallen onder de Wlz of Zvw en benoemt als uitgangspunten contra-indicaties tegen het bestaan van een dienstbetrekking:

  • de kwalificatie van solistisch werkende zorgverlener volgens de Wkkgz in combinatie met (aantoonbaar) ondernemerschap;
  • er moet sprake zijn van tijdelijke inhuur (6 tot 8 maanden) van een beperkte omvang (aantal uren);
  • waarbij de omstandigheden/wijze waarop de werkzaamheden worden verricht anders zijn dan die van ‘gewone’ medewerkers;
  • het tarief dient in overeenstemming te zijn met de verantwoordelijkheden en kosten van de zzp’er en mag niet dwingend worden opgelegd door de zorginstelling (m.a.w. er moet ruimte zijn om te onderhandelen);
  • ‘draaideurconstructies’ moeten zoveel als mogelijk worden vermeden (dezelfde zorgfunctie na dienstverband verrichten als zzp’er), daarvoor wordt een tussenperiode van minimaal zes tot acht maanden geadviseerd.

 

Onze visie

Allereerst is van belang dat het Fiscaal Kompas juridisch gezien geen status heeft, de Belastingdienst (of de overheid anderszins) is namelijk geen partij. Feitelijk is het dus niet meer dan een fiscaal advies waar zorginstellingen – zonder garantie – naar kunnen handelen.

 

Inhoudelijk zien we de uitgangspunten terug zoals de Hoge Raad deze heeft geschetst in het Deliveroo-arrest. Dat is naar onze mening een logisch gevolg van de recente uitspraak van de Meervoudige Belastingkamer van Gerechtshof ’s-Hertogenbosch waarin voor de beoordeling van de vraag of sprake was van een privaatrechtelijke dienstbetrekking als gevolg waarvan loonheffingen verschuldigd zouden zijn, uitsluitend gebruik werd gemaakt van de Deliveroo-criteria.

 

Oftewel naar onze visie is het Fiscaal Kompas in feite niet meer dan een mooi overzicht van al hetgeen reeds bekend was. Oude wijn in nieuwe zakken willen we het niet noemen, maar het is geen kompas waar zorginstellingen zonder enig risico blind op kunnen varen. Niet in de laatste plaats omdat er geen aandacht wordt besteed aan de toch wel voor de Zorgbranche relevante uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden waarin – kort gezegd – is uitgemaakt dat intramurale zorg niet onder eigen naam, voor eigen verantwoordelijkheid en voor eigen risico door de zzp’er kan worden geleverd. Oftewel een zorgprofessional die intramurale zorg verricht, kan simpelweg geen zzp’er zijn. Een voor de zorgbranche toch geen onbelangrijk gegeven.

 

Meer weten en op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen?

 

Meld u dan aan voor het derde webinar ‘Schijnzelfstandigheid in de zorg’ op 24 oktober a.s. van 11:00 – 12:00 uur. Deze bijeenkomst wordt verzorgd door Allard Bekius, advocaat-partner arbeidsrecht bij Nysingh en Wim van Welsem, tax-partner bij KPMG Meijburg & Co. U kunt zich hier aanmelden voor dit evenement.