De Autoriteit persoonsgegevens (AP) ondersteunt raadsleden met het controleren van de inzet van innovatieve technologieën en het deelnemen aan samenwerkingsverbanden.

De AP doet dit met voorbeeldvragen die raadsleden kunnen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Deze vragen zijn uitgebracht als aanvulling op de in mei 2022 gepubliceerde handreiking van de AP: Gemeenten en privacy: wat kunt u als raadslid doen?. Deze handreiking helpt raadsleden gerichte vragen te stellen over de verwerking van persoonsgegevens binnen hun gemeente.

 

Gemeenten werken steeds meer met innovatieve technologieën en in samenwerkingsverbanden met andere partijen. Een interessant voorbeeld van innovatieve technologie vindt plaats in de Vlaamse gemeente Bonheiden. Daar kunnen schoolgaande kinderen met een sensor op hun fiets of helm ‘kilometers sparen’, en deze verzilveren tegen gratis toegang tot het lokale zwembad of attracties op de lokale kermis. Op deze manier slaat het gemeentebestuur twee vliegen in één klap: meer beweging voor de kinderen, en minder autogebruik door ouders om hun kinderen naar school te brengen.

 

Bij het gebruik van innovatieve technologieën en samenwerkingsverbanden worden vaak persoonsgegevens verwerkt. Hierbij moet altijd nagedacht worden over de rechtmatigheid van de verwerking. Raadsleden kunnen hun controlerende taak inzetten door het gemeentebestuur te bevragen over de inzet van deze technologieën en samenwerkingsverbanden. De AP heeft hiervoor de volgende vragen geformuleerd:

Innovatieve technologie

  • Wat betekent de inzet van technologie voor de verantwoordelijkheid van gemeenten?
  • Waarom is de inzet van deze technologie noodzakelijk?
  • Hoe zijn burgers geïnformeerd over de inzet van technologie?

Samenwerkingsverbanden

  • Aan welke samenwerkingsverbanden neemt de gemeente deel?
  • Heeft de gemeente vooraf onderzocht wat deze mag delen in het samenwerkingsverband?
  • Informeert de gemeente burgers over het samenwerkingsverband?

 

Bovenstaande vragen geven niet alleen raadsleden handvatten om de verwerking van persoonsgegevens en (de rechtmatigheid van) de inzet van innovatieve technologieën en samenwerkingsverbanden te controleren.

 

Ook bestuurders en ambtenaren kunnen op deze vragen en andere privacyaspecten in hun dagelijks werk voorsorteren, bijvoorbeeld door hier in beslisnota’s met een vast onderdeel aandacht aan te besteden.