Volgend op de surseance van betaling van vorige week is VanMoof inmiddels failliet verklaard door de rechtbank Amsterdam. Een goede reden om dit keer vijf vragen te beantwoorden die toeleveranciers van VanMoof zichzelf zouden moeten stellen vanwege het faillissement. Stijn Pennings beantwoordt in zijn artikel vijf vragen die de leveranciers zichzelf in ieder geval zouden moeten stellen.

Kan ik mijn geleverde goederen terugkrijgen?

In sommige gevallen is dat mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld als u de goederen onder eigendomsvoorbehoud heeft geleverd. Hiernaast kunt u mogelijk een beroep doen op het recht van reclame. Mogelijk heeft de rechtbank Amsterdam een afkoelingsperiode afgekondigd, zoals dat bij de verlening van de voorlopige surseance van betaling ook het geval was. In dat geval kunt u de goederen pas na afloop van de afkoelingsperiode ophalen. Laat u hierover zo snel mogelijk adviseren door een specialist.

Mogen de curatoren van VanMoof geld vragen als ik de door mij geleverde goederen terug wil?

In de rechtspraak is bepaald dat een curator een redelijke vergoeding mag vragen voor het afwikkelen van een eigendomsvoorbehoud. Hoewel er nog steeds discussie is over de vraag of dit juridisch juist is, is het inmiddels wel gebruikelijk dat curatoren een redelijke vergoeding vragen voor het behandelen van een eigendomsvoorbehoud en het afgeven van goederen.

Soms ontstaat daarbij discussie over wat nu een redelijke vergoeding is. Daarbij is de stelregel dat kosten redelijk zijn als deze de daadwerkelijke kosten van beoordeling van de eigendom en afgifte niet overstijgen.

De curatoren willen dat ik nog lever. Ben ik dat verplicht?

In het faillissementsrecht is het de hoofdregel dat een faillissement een lopende overeenkomst niet aantast. Er zijn echter veel uitzonderingen op die regel. In veel overeenkomsten is afgesproken dat de overeenkomst eindigt of kan worden beƫindigd als een van de partijen failliet gaat. Ook is het de vraag of de curator nog volledig kan en wil nakomen.

In principe hoeft u de overeenkomst niet meer na te komen als de curator de overeenkomst niet ook volledig na zal (kunnen) komen. U kunt daar mogelijk ook zekerheid voor vragen. Soms is het verstandig om van een curator vooruitbetaling te vragen.

Mogelijk heeft u een zodanig sterke positie dat u als dwangcrediteur aangemerkt kan worden. Als u bijvoorbeeld een product of dienst levert dat van groot belang is voor een doorstart, kunt u mogelijk afdwingen dat ook facturen van voor het faillissement (gedeeltelijk) worden voldaan.

Wat moet ik doen als ik nog vorderingen heb op VanMoof?

Neem schriftelijk (per e-mail of brief) contact op met de curatoren van VanMoof. Als u een eigendomsvoorbehoud heeft bedongen of een beroep kunt doen op het recht van reclame, dient u dat ook zo snel mogelijk aan de curatoren te laten weten. De kans dat er nog betaling volgt op de openstaande (concurrente) vorderingen is over het algemeen klein.

Wie zijn de curatoren?

Via het Centraal Insolventieregister kunt u zien wie de curatoren zijn en hoe u contact met hen kunt opnemen.

 

Neem bij vragen contact op met een van onze insolventierechtspecialisten.