Als Nederland niet op tijd de KRW-doelen bereikt, dan kan dat betekenen dat tal van activiteiten in Nederland, – zowel in de landbouw als in de rest van de economie – noodgedwongen stil komen te liggen.  Dat blijkt uit een rapport van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (‘Rli’) van mei 2023.

Voldoende water van een goede kwaliteit vitaal is voor gezondheid, natuur, drinkwatervoorziening, industrie en landbouw. De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), sinds 2000 van kracht, schrijft voor dat alle wateren in Europa uiterlijk in 2027 aan de normen uit de KRW voldoen. Uit het rapport van de Rli blijkt dat de doelen van de richtlijn in Nederland nog lang niet zijn gerealiseerd.

 

In het rapport doet de Rli een aantal hoofdaanbevelingen aan het kabinet.

Een van de hoofdaanbevelingen van de Rli aan de het kabinet is om te zorgen voor een betere doorwerking van de KRW op alle relevante beleidsterreinen en om hiervoor verplichtende maatregelen op te nemen. De Rli adviseert in dat kader om de doorwerking van de KRW in het kabinetsbeleid verder te bevorderen door de watertoets, die in het kader van planvorming dient plaats te vinden, meer gewicht te geven. Ook adviseert de Rli om de verplichte actualisering van vergunningen voor activiteiten met impact op watersystemen beter uit te voeren en om de waterkwaliteit ook onder de Omgevingswet – waar minder activiteiten vergunningplichtig zijn –  te blijven borgen.

 

Kortom

Om de KRW-doelen voor de waterkwaliteit te halen in 2027 zullen in het kader van (het toezicht op) de vergunningverlening maatregelen moeten worden getroffen en zullen eisen worden gesteld aan lozingen. Ook zal in de watertoets bij omgevingsplannen meer aandacht voor de uitvoerbaarheid van het plan in relatie tot de KRW-doelen moeten komen.

 

Hierover zal Vera Textor op dinsdagochtend 26 maart a.s. een online cursus ‘Toetsen aan de eisen van de KRW onder de Omgevingswet’ geven. Wilt u deze cursus bijwonen? Meld u dan hier aan.