Per 1 juli 2023 treedt de Wet goed verhuurderschap in werking. Het doel van de wet is om ongewenste verhuurpraktijken bij woonruimte te voorkomen. Deze wet heeft gevolgen voor zowel nieuwe als bestaande huurovereenkomsten en legt verplichtingen op aan verhuurders en verhuurbemiddelaars. In dit artikel leest u de belangrijkste wijzigingen.

Goed verhuurderschap
Verhuurders en verhuurbemiddelaars worden verplicht om in overeenstemming te handelen met de algemene regels van goed verhuurderschap. De regels gaan gelden voor alle partijen die bij het verhuurproces betrokken zijn, waaronder verhuurders van reguliere woonruimte (inclusief toegelaten instellingen), verhuurders van verblijfsruimte aan arbeidsmigranten en verhuurbemiddelaars die namens of in de plaats van verhuurders optreden.[1] Om te voldoen aan de eisen van goed verhuurderschap, moeten verhuurders en verhuurbemiddelaars zich houden aan onder andere de volgende regels:

  • verhuurders en verhuurbemidelaars dienen zich te onthouden van iedere vorm van ongerechtvaardigd onderscheid. Er dient een helder en transparante selectieprocedure te worden gehanteerd, er moeten objectieve selectiecriteria worden gehanteerd bij het openbaar aanbieden van de woon- of verblijfsruimte en de keuze voor de gekozen huurder dient aan de afgewezen kandidaat-huurders te worden gemotiveerd;
  • verhuurders en verhuurbemiddelaars dienen zich te onthouden van intimidatie;
  • er mag maximaal een waarborgsom van twee maanden huur worden gevraagd;
  • het schriftelijk vastleggen van de huurovereenkomst;
  • het schriftelijk verstrekken van informatie aan huurder, waaronder informatie over de waarborgsom, contactgegevens van een contactpunt waar de huurder terecht kan met vragen, of problemen die het gehuurde betreffen, maar ook de contactgegevens van het meldpunt bij de gemeente waar de huurder terecht kan met meldingen over ongewenst verhuurgedrag;
  • alleen servicekosten als bedoeld in artikel 7:259 en 7:261 BW mogen in rekening worden gebracht;
  • bij arbeidsmigranten geldt dat de huurovereenkomst afzonderlijk van de arbeidsovereenkomst dient te worden vastgelegd en moet informatie worden vertrekt in de voorkeurstaal van de arbeidsmigrant.

Kortom, uit het voorgaande volgt dat de regels betrekking hebben op de werving van de huurder, de daadwerkelijke verhuur van een woon- of verblijfsruimte en op de beëindiging en afronding van de huurperiode.

 

Handhaving
De handhaving van de Wet goed verhuurderschap ligt bij het college van burgemeester en wethouders, die lasten onder dwangsom of bestuurlijke boetes kunnen opleggen. De boetes voor het niet naleven van de wet kunnen oplopen tot €22.500,- en in specifieke gevallen zelfs tot €90.000,-.

 

Inwerkingtreding en acties voor verhuurders
Zoals reeds genoemd, treedt de Wet goed verhuurderschap per 1 juli 2023 in werking en dienen de huurovereenkomsten met inachtneming van de wet te worden gesloten. Het is derhalve van belang om te checken of het wervingsproces in overeenstemming is met de wet en om de huurmodellen op de nieuwe wet aan te passen.  Daarnaast heeft de Wet goed verhuurderschap ook gevolgen voor bestaande huurovereenkomsten. Voor bestaande huurovereenkomsten geldt dat verhuurders en verhuurbemiddelaars binnen één jaar na inwerkingtreding van de wet aan de informatiestrekking dienen te voldoen.

 

Voor gemeentes geldt daarnaast ook dat er vanaf 1 juli 2023 een meldpunt dient te zijn waar huurders terecht kunnen met meldingen over ongewenst verhuurgedrag.

 

Hoe nu verder?
Wilt u meer weten wat de Wet goed verhuurderschap voor u betekent? Of heeft u behoefte aan een model met alle vereiste informatie die u aan uw (bestaande) huurders dient te verstrekken? Neem dan gerust contact op met mr. Laura de Leeuw, of een van onze andere huurrechtspecialisten. Wij denken graag met u mee.

[1] Tweede Kamer, vergaderjaar 2021–2022, 36 130, nr. 3, pag. 17.