Auteursrecht

Het auteursrecht, of copyright, geeft u als maker het recht om uw geestelijk eigendom te beschermen. Tegen partijen die zonder uw toestemming uw werk kopiëren of bewerken, maar ook tegen partijen die uw werk verwijderen, aantasten of openbaar maken zonder uw naam te vermelden. Nysingh helpt u daar graag bij.

Ik help u graag uw geestelijk eigendom te beschermen.

Tjibbe Fokkens

Advocaat

De bescherming van auteursrecht

Het auteursrecht geeft u als maker het recht om uw geestelijk eigendom, uw ‘werk’ te beschermen. Onder ‘werk’ wordt op grond van artikel 1 van de Auteurswet ‘een werk van letterkunde, wetenschap of kunst’ verstaan. Het kan dus gaan om artikelen, boeken of films. Maar ook om kunstwerken, ontwerpen, prints, apps, websites en software. Voorwaarde is wel dat het werk een eigen karakter heeft, het moet oorspronkelijk zijn. Daarnaast moet het uw persoonlijke stempel dragen.

 

Als u auteursrecht heeft op een werk heeft u twee exclusieve rechten: het alleenrecht om uw werk openbaar te maken en het alleenrecht om het werk te verveelvoudigen.

 

Auteursrechtelijke bescherming ontstaat vanzelf door het maken van het werk. U hoeft er dus niets voor aan te vragen en er niets voor te registreren. Om later met succes een beroep op uw auteursrecht te kunnen doen, is het echter wel belangrijk om uw toekomstige bewijspositie veilig te stellen. Bijvoorbeeld door vast te leggen wat, wanneer, door wie is gecreëerd. Wij adviseren u dan ook om deze bewijsstukken te bewaren en ze door een onafhankelijke partij te laten dateren. Er zijn verschillende partijen die tegen een beperkte vergoeding stukken officieel dateren. Desgewenst kan Nysingh u daarover informeren.

Auteursrecht

Juridisch advies bij inbreuken op uw auteursrecht

De advocaten van Nysingh zijn thuis in het IE- en auteursrecht. Wij werken voor (internationale) ondernemingen, waaronder verschillende (exploitanten van) bekende merken en winkelketens, maar ook voor ontwerpstudio’s, reclamebureaus en overheidsinstellingen.

 

Onze specialisten denken graag snel en strategisch met u mee op het moment dat iemand inbreuk op uw auteursrecht maakt of dreigt te maken. We helpen u ook als een andere partij meent dat u inbreuk maakt op het auteursrecht van iemand anders. Daarbij streven we altijd naar een pragmatische oplossing, maar als de zaak daarom vraagt procederen we met verve. We hebben veel ervaring met verschillende (internationale) civiele procedures, zoals kort geding-, bodem-, ex parte- en beslagprocedures.

 

Neem gerust contact met ons op als u behoefte heeft aan concreet en praktisch advies over:

  • digitaal auteursrecht
  • het overdragen van auteursrechten
  • het onderhandelen over en verlenen van licenties
  • het opstellen en beoordelen van licentieovereenkomsten
  • (mogelijke) inbreuken
  • het vorderen van een verbod, schadevergoeding of winstafdracht
  • inbreukclaims
Sluiten
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages