Vandaag de dag is duidelijk dat ‘duurzaamheid’ geen tijdelijke trend is, maar een blijvend thema. Bedrijven komen in aanraking met veel bestaande en nieuwe nationale en internationale initiatieven, wet- en regelgeving. In deze blogserie Duurzaamheid & Regelgeving bespreken wij per blog één concreet onderwerp binnen dit thema. In deze blog laten we zien dat al die regels ook nieuwe kansen biedt, bijvoorbeeld als het gaat om het maken van gezamenlijke duurzaamheidsafspraken tussen bedrijven.

Het is verboden om samen markten of klanten te verdelen, prijzen af te spreken of concurrentiegevoelige informatie uit te wisselen. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie, immers hierdoor worden prijzen hoger, hebben consumenten minder keus en bovendien staan dit soort afspraken innovatie in de weg. Daarom zijn er concurrentieregels en zijn dergelijke afspraken verboden.

 

Maar wilt u afspraken maken met andere bedrijven om duurzamer te ondernemen, dan mag dat, mits die niet nadelig zijn voor de consument of de concurrentie beperken. Onlangs heeft de Europese Commissie nieuwe richtsnoeren  gepubliceerd die ondernemingen praktische handvatten bieden om te boordelen wanneer overeenkomsten tussen concurrenten, die een duurzaamheidsdoelstelling nastreven wel en niet zijn toegestaan.

Europa

De nieuwe handvatten bevatten een brede definitie van ‘duurzaamheidsdoelstellingen’, gebaseerd op die van de VN. De Richtsnoeren bespreken diverse voorbeelden van duurzaamheidsovereenkomsten, die over het algemeen buiten het toepassingsgebied van de concurrentieregels vallen, bijvoorbeeld afspraken over maatregelen om plastic voor eenmalig gebruik te weren.

 

De nieuwe regels bieden ook een zogenaamde ‘veilige haven’ voor overeenkomsten over duurzaamheidsnormen die aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals standaardiseringsovereenkomsten. Denk hierbij aan afspraken tussen concurrenten om niet-duurzame producten en processen (bijvoorbeeld omtrent fossiele brandstoffen) te vervangen door duurzame processen.

 

En de Commissie wijst erop dat ondernemingen die een duurzaamheidsovereenkomst willen sluiten de Commissie om informeel advies kunnen verzoeken.

Nederland

De ACM, die toeziet op de Nederlandse mededingingsregels, had eerder al een eigen Leidraad  over duurzaamheidsinitiatieven gepubliceerd. In een recent persbericht  heeft zij aangekondigd die nu in lijn te brengen met de Richtsnoeren van de Commissie.

 

In de tussentijd heeft de ACM al een aantal duurzaamheidsafspraken tussen bedrijven beoordeeld en akkoord bevonden.

 

Tuincentra hebben afspraken gemaakt over het tegengaan van het gebruik van illegale bestrijdingsmiddelen. Zij willen hiermee een bijdrage leveren aan verduurzaming van de sector en voorkomen dat kwekers middelen gebruiken die slecht zijn voor mens, dier en milieu. Als kwekers van planten na een eerste waarschuwing illegale bestrijdingsmiddelen blijven gebruiken, worden zij uitgesloten van levering aan alle aangesloten tuincentra. De ACM heeft de afspraken getoetst aan de concurrentieregels en de concept Leidraad Duurzaamheidsafspraken en ziet geen bezwaar . Dit soort afspraken moeten wel open en transparant zijn en er moet een zorgvuldige procedure zijn voordat tot uitsluiting van leveranciers wordt overgegaan.

 

Frisdrankleveranciers, waaronder Coca-Cola, Vrumona, Albert Heijn en Jumbo, willen afspreken om te stoppen met de plastic handgrepen op alle multipacks frisdrank en water. Een multipack frisdrank bestaat bijvoorbeeld uit zes flessen frisdrank, verpakt in plastic met een handgreep bovenop. Door geen handgreep meer toe te voegen aan de verpakkingen wordt de verpakking beter recyclebaar en is minder plastic nodig. Door gezamenlijk afspraken te maken heeft straks meer dan 70% van deze multipacks geen handgreep. De ACM heeft het plan beoordeeld en is positief .

Eigen beoordeling door bedrijven

Zowel de Commissie, als de ACM wijzen erop dat het aan bedrijven zelf is om met behulp van de Richtsnoeren en Leidraad te beoordelen of hun afspraken toelaatbaar zijn. Dit blijkt in de praktijk niet altijd eenvoudig. De specialisten van Nysingh kunnen u hierbij helpen. Dus vraagt u zich af wat wel en niet geoorloofd is of heeft u een andere vraag met betrekking tot duurzaamheidsregels? Aarzel dan niet en neem contact met ons op.