De Duitse mededingingsautoriteit, Bundeskartellamt, oordeelde in 2014 dat de eisen die supermarktketen EDEKA stelde aan haar leveranciers, misbruik van haar positie opleverden.

Die eisen werden (met terugwerkende kracht) gesteld na overname van de winkels van Plus door EDEKA. Het ging o.a. om aanpassing van de inkoopvoorwaarden van EDEKA aan die van Plus, aanpassing van de betalingsvoorwaarden, en delen van de kosten voor het upgraden van outlets. Op 23 januari jl. bevestigde het Bundesgerichtshof in hoger beroep het oordeel van de Bundeskartellamt. Voor Duitsland is dit een belangrijk arrest, omdat het de weg vrijmaakt voor verdere aanpak van inkoopmacht. Uit het persberbericht: “This sends out an important signal to the sector. Hard bargaining is admissible but the abuse of market power is prohibited.”

Duitsland kent op het gebied van misbruik van macht door ondernemingen wetgeving die verder gaat dan het NL en EU verbod op misbruik van machtspositie. Ook ondernemingen die geen machtspositie hebben maar wel over een bepaalde marktmacht beschikken, kunnen in strijd handelen met de mededingingswetgeving. Op deze wijze wordt in Duitsland de strijd aangebonden met de macht in de retail

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp of vragen op het gebied van mededinging, food en inkoop kunt u contact opnemen met Cees Dekker, E: cees.dekker@nysingh.nl | T: 038 425 92 07 | M: 06  10 01 75 80. Hij is gespecialiseerd in het mededingingsrecht en EU Food Law en maakt deel uit van onze Marktgroep Food & Agri.